Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 31. oktober 2009 kl 21.40 Dokumentar: Haiens beskytter

Dyret vi frykter mest

Rob Stewart viser oss hvor harmløse haiene egentlig er i kveldens dokumentar. (Foto: Sharkwater Production)
Rob Stewart viser oss hvor harmløse haiene egentlig er i kveldens dokumentar. (Foto: Sharkwater Production)
For filmskaperen Rob Stewart begynte denne dokumentaren som et eventyr under vann for å utforske haien. Men underveis i arbeidet skulle det vise seg at haien er mer kompleks enn han ante.

Haiene som har eksistert i 400 millioner år, er havets største bytteetere, og de spiller en svært viktig rolle for å få økosystemet til å fungere. Hvis de forsvinner, skapes det ubalanse som kan føre til problemer hos alle andre dyregrupper i havet.

Mange tror at haien er en blodtørstig menneskeeter som angriper bare noen stikker en tå i vannet. Haier har vært så fryktet og forhatt at man har brydd seg for lite om at det blir fanget stadig mer hai rundt om i verden. Antall hai raser dramatisk, og noen arter er på grensen til å bli utrydningstruet.

Denne prisbelønte dokumentaren ønsker å røske opp i fordommene mennesker har mot haien. Sannheten er nemlig omvendt – mennesket er haiens trussel.

Milliardindustri
Filmskaperen Rob Stewart, som har svømt med hai siden han var liten, ønsket opprinnelig å lage en naturdokumentar. Men underveis i sin reise, oppdaget han en milliardindustri som systematisk utrydder haien.

-Denne blodige industrien slås kun av narkotikahandelen i omsetning. Den opererer i det stille uten at noen bryter inn, samtidig truer den med å utløse en av verdens største miljøkatastrofer. Dette kun for at finnene deres skal brukes til å lage suppe på fine restauranter, hevder Stewart.


Kanadisk dokumentar fra 2006
Original tittel: Sharkwater
Regi: Rob Stewart
Produsert av: Sharkwater Production
Med Rob Stewart, Paul Watson, Erich Ritter m.fler.
Pressekontakt:Nathalie Sprustlf direkte: 22044575
mobil:90 94 27 08
Tv-seere bes å kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf: 815 65 900