Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. august 2005 kl 21.40 Svindleren og hans datter

Skjulte agendaer

Lord Nidderdale (Stuard McQuarrie) er Augustus Melmotte sitt valg som ektemann for datteren. (Foto: Stephen Morely/BBC Worldwide)
Lord Nidderdale (Stuard McQuarrie) er Augustus Melmotte sitt valg som ektemann for datteren. (Foto: Stephen Morely/BBC Worldwide)
Augustus Melmotte styrer familien med hard hånd, men datteren Marie legger egne planer. Spørsmålet er om forloveden Felix er til å stole på. Paul Montague vil reise til Mexico for å sjekke den praktiske fremgangen i jernbaneprosjektet, men før han kommer så langt, havner han i en kinkig situasjon.

Rekken av gifteklare mennesker vil ingen ende ta. Den sist ankomne er Georgina Longstaffe, som innkvarteres, litt motvillig, i Melmotte-familiens hushold.

Melmotte har tilsynelatende bestemt at datteren skal gifte seg med Lord Nidderdale. Det vil ikke Marie, og hun forbereder å rømme sammen med sin kjære Felix. Men Felix har et godt øye til flere enn Marie...

Montague vil inspisere
Paul Montague begynner å bli grådig lei av at Melmotte ikke vil diskutere de praktiske aspektene ved byggingen av jernbanen. Han bestemmer seg for å reise til Mexico for å med egne øyne følge byggingen.

Paul benytter sine forestående reise som unnskyldning for å besøke sin kjære Hetta, og han erklærer sin kjærlighet til henne. Like etter blir han overtalt til å holde Mrs. Hurtle med selskap en helg ved sjøen. Når de der treffer Hettas andre beiler, fetteren Roger Carbury, får Paul et delikat forklaringsproblem.

Om serien
David Suchet spiller hovedrollen som den sjarmerende lurendreieren Augustus Melmotte. Sammen med sin kone og sin attraktive datter Marie slår han seg ned i London. Ved hjelp av store talegaver og lovnader om eventyrlig avkastning makter Melmotte å overtale mange fra lavadelen til å investere store summer i luftige forretningsprosjekter. Samtidig forsøker Melmotte å posisjonere seg som en maktperson.

Anthony Trollopes roman tolkes som en kritikk av grådighetskulturen i det engelske samfunnet på slutten av 1800-tallet. Boken ble skrevet (i 1872) etter at Trollope returnerte til England etter et lengre utenlandsopphold. Han ble sjokkert over grådigheten han mente gjennomsyret samfunnet. Romanen skildrer et miljø der ingen skyr noen midler i kampen om rikdom, og der alle vil tjene seg søkkrike, men ingen vil produsere noe. Risikable spekulasjoner er veien, målet er en bekymringsløs tilværelse i sus og dus.

Innkjøpt dramaserie fra BBC (2001)
Originaltittel: The Way We Live Now
I de viktigste rollene: David Suchet (Augustus Melmotte), Shirley Henderson (Marie Melmotte), Matthew MacFadyen (Sir Felix Carbury), Cheryl Campell (Lady Carbury), Paloma Baeza (Hetta Carbury), Douglas Hodge (Roger Carbury), Miranda Otto (Mrs. Hurtle), Cillian Murphy (Paul Montague).
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 77 51/92 01 55 79