Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. desember 1998 kl 22.10 Oslo Filharmoniske Orkester spiller Mozart

Oslo Filharmoniske Orkester spiller Moza

NRK1 tirsdag 29. desember kl 22.10
Oslo Filharmoniske Orkester spiller Mozart

Mektig og mystisk symfoni
Mozarts siste symfoni, nr. 41, ble uroppført etter hans død. Undertittelen \"Jupiter\", som kom til i begynnelsen av 1800-tallet, har ingen sikker forklaring. Mange velger å forbinde den med \"de olympiske høyder\" som Mozart her når med sin skaperkraft.
I et opptak fra Oslo Konserthus får vi høre Oslo Filharmoniske Orkester med dirigent
Manfred Honeck.
Opprinnelsen til Mozarts siste symfoni er et mysterium. Det antas at den først var tenkt som en konsert, og man vet at den forelå ferdig i 1788, knapt tre uker etter sin forgjenger, nr. 40 i g-moll.
I all ettertid har man i musikkverdenen undret seg over hvor forskjellige hans to siste symfonier er i karakter. Den sterke pessimismen og tragikken som preger g-moll symfonien, er med ett slag forsvunnet i \"Jupitersymfonien\". Allerede i åpningstemaet toner seiersstemning og stolt triumf. Symfonien ble sist fremført i 1996 under ledelse av Hans Vonk.

Manfred Honeck
Manfred Honeck vakte stor oppsikt med oppførelsen av Bizets Carmen ved Den Norske Opera i 1996, og var allerede tilsatt som Operaens musikksjef da han samme år ble Mariss Jansons\' stedfortreder under konserter i Oslo, København, Edinburgh, London og Luzern.
Honeck studerte ved musikhøyskolen i Wien. Etter studiene ble han ansatt som bratsjist i Wiener Philharmoniker og ledet også Wien Ungdomsorkester. I 1987-88 assisterte han Claudio Abbado som leder av Gustav Mahler Ungdomsorkester, og like etter fikk han sitt gjennombrudd i Tyskland.
Manfred Honeck er en av tre musikksjefer for MDR Sinfonieorchester i Leipzig, og han er engasjert som første gjestedirigent for Oslo Filharmoniske Orkester.
NRK1 tirsdag kl 22.10

Egenprodusert konsert
Regi Erik Østby
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83