Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 15. september 2013 kl 20.55 Vesterhavsøyene

På Fridarøy


Bli med til Fair Isle eller Fridarøy, et lite, isolert samfunn med vel 60 mennesker ute i havet mellom Orknøyene og Shetland.

Fair Island, som i dag tilhører Skottland, er er snaut 5 km lang og 3 km bred, omgitt av mektige klipper. Øya har et rikt fugleliv, og naturturisme er en viktig næringsvei.

Om serien
Dag Lindebjerg oss med til Hebridene, Orknøyene, Fair Isle, Shetland og Færøyene. Dette er øyer som var norske i mange hundre år, og som den dag i dag har en befolkning som er svært bevisst sin norske historie.

Allerede på 700-tallet startet den norske immigrasjonen hit, og gjennom hele vikingtiden slo nordmenn seg ned her. Øyene ble etterhvert en del av Norgesveldet, hvor norsk kultur, språk og virksomhet ble dominerende.

Gjennom seks episoder reiser programlederen fra øy til øy og leter etter spor fra denne tiden. Samtidig gir han oss et innblikk i natur, kultur og virksomhet i dag.

På de fleste øyene er et flertall navn norske, og man snakket "norse" til langt ut på 1800-tallet. Næring, bosetting og kultur er også svært likt det man finner på norskekysten.

Norsk dokumentar i seks episoder
Produsert av NRK Hordaland 2012
Pressekontakt: Nathalie Sprus 23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900