Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. februar 2004 kl 19.55 Myter

Den blide sørlendingen…

Bak: Anne Ma Usterud, Stein Gauslaa og programleder Tore Skoglund. Foran: Andreas Hompland og Rune Andersen (Foto: Frank Ludvigsen)
Bak: Anne Ma Usterud, Stein Gauslaa og programleder Tore Skoglund. Foran: Andreas Hompland og Rune Andersen (Foto: Frank Ludvigsen)
Er sørlendingen så vennlig, smilende og blid som man får inntrykk av? Eller skjuler det seg noe helt annet bak et vennlig ytre? Tore Skoglund bare spør i kveldens utgave av "Myter", og håper på et slags svar fra den viltre gjengen som må forsvare mytene om sørlendingen.

Som bistandsadvokat har han Andreas Hompland, skarpskodd spaltist, blant annet i Dagbladet. Forsvarerne som har kommet til studio i Tromsø er sørlendingene Rune Andersen, Anne Ma Usterud og Stein Gauslaa.

Norges sommerparadis
I boken "Norge – glimt fra et stort, lite land" fra 1951, beskriver forfatterne K.W. Gullers og Sigurd Hoel Sørlandet og sørlendingene på følgende måte: "Dette er Norges sommerparadis. Alle de nordmenn som har tid og råd søker å skaffe seg en måneds tid her på Sørlandet om sommeren. Her er klimaet mildt, havet salt og varmt, svabergene gode å ligge og sole seg på. Og her lever et folkeferd som det er lett å komme ut av det med – litt fåmælte er de fleste kanskje, litt stillfarende, men lune, vennlige, med sans for humor og med evne til en elskverdig, men treffsikker ironi".

Dette er de positive mytene. I tillegg eksisterer det en oppfatning om at sørlendingene er dobbeltmoralske blautfisker.

Frisk debatt
Stand up-komikeren Rune Andersen hiver seg frampå i debatten og synes at dobbeltmoral er dobbelt så god som ingen moral. Anne Ma Usterud kan ikke skjønne at det er verre å være blautfisk enn tørrfisk, med tydelig henvisning til Tore Skoglunds nordnorske bakgrunn. Stein Gauslaa er den saklige som kan Sørlandets historie, og viser til alle de dyktige sørlendingene som reiste over til USA, lærte hvordan det er i den store verden, kom tilbake og skapte sitt eget USA her hjemme.

Det er i overkant hundre år siden dikteren Wilhelm Krag døpte sørkysten av Norge for Sørlandet, og gav landsdelen en egen identitet. Til tross for at sørlendingene beskyldes for å være trege og litt tause, sier forfatteren Gunvald Opstad at sørlandshumoren har vist en enestående evne til å overleve de forskjelligste epidemier og regjeringer. Og Tore Skoglund konkluderer med at vi bør bevare sørlendingen slik han er.

Om serien
Etter 250 programmer med "Du skal høre mye" er Tore Skoglund på lufta med en ny serie. "Myter" belyser på en humoristisk og uhøytidelig måte mytene om folk i de forskjellige landsdelene i Norge. Gjestene er også av det humoristiske slaget, og ekspert på folketypen er til stede i hvert program.

Ordet myte kommer fra det greske ordet "mythos", og betyr muntlig fortelling. Mytene er mange, de er gamle og de kan være usanne. Myter knytter seg både til hendinger og folk, og det er mytene om typiske karaktertrekk hos en bestemt gruppe mennesker Tore Skoglunds nye serie tar for seg.

Egenprodusert underholdning fra Program Riks, Tromsø
Programleder: Tore Skoglund, tlf: 91 30 11 47
Prosjektleder: Anne Mari Svendsen, tlf: 77 66 12 63
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83