Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. mai 2005 kl 20.15 Drømmen om Norge: Kunsten inn i stua

Da fjernsynet kom til Norge

Inspisient Stian gir kongen (Per Olav Reinton) gode råd før åpningen av fjernsynet i 1960. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Inspisient Stian gir kongen (Per Olav Reinton) gode råd før åpningen av fjernsynet i 1960. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
– Fjernsynet kommer seint i Norge, men vi får tro at det kommer godt, sa statsminister Einar Gerhardsen under den offisielle åpningen av fjernsynet. Vi er kommet til 1960-årene i serien "Drømmen om Norge", og Stian er med på en av de største begivenhetene i moderne norsk historie.

Den 20. august 1960 er Stian fersk inspisient i Studio A på Marienlyst under åpningen av de ordinære tv-sendingene i Norge. En tydelig nervøs kong Olav skal foreta den høytidelige åpningen etter at Einar Gerhardsen har holdt sin tale.

Ingen annen oppfinnelse har endret folks hverdag og tidsbruk så fundamentalt som fjernsynet. Så langt denne augustkvelden i 1960 var 19.000 apparater solgt i Norge. Etter åpningen eksploderte salget, og i løpet av 12 år nådde NRK TV en million husholdninger.

Den som i virkeligheten var inspisient under åpningen på Marienlyst, var Harald Heide-Steen jr, som forteller om pionertiden i programmet. Han var 20 år gammel da han i 1959 ble ansatt i NRK TV som den 35. i rekken.

Abstrakt kunst og ungdomsopprør
For kulturen innebar fjernsynet for eksempel at abstrakt kunst, teater, opera og poesi ble brakt inn i stuene til folk flest. Stian møter blant andre Jakob Weidemann, Tarjei Vesaas og Jan Erik Vold, som nå nådde ut til publikum i et helt nytt omfang.

Stians kjæreste, Anne (Marian Saastad Ottesen), har imidlertid helt andre interesser. Hun svermer vilt for Vidar Lønn-Arnesen (26), som er programleder for "Ti i skuddet" og som ifølge Anne er den eneste i Kringkastingen som har skjønt hva folk vil ha. Og en dag da Stian kommer hjem og slår på tv-en, skjønner han for alvor hvor sterkt Anne er grepet av tidens ungdomsopprør.

Om serien
I forbindelse med hundreårsmarkeringen for unionsoppløsningen sender NRK storsatsingen "Drømmen om Norge". Serien skal gå tolv søndager fram mot den store jubileumsmarkeringen i juni.

Både anmeldere og publikum har tatt svært godt imot serien, som har hatt seertall på opp mot 660.000 seere – et svært høyt tall for et kulturprogram av denne typen.

Reiseleder Stian Barsnes Simonsen, et femtitalls skuespillere og over tretti fageksperter gir oss en spennende, humoristisk og lærerik opplevelsesreise gjennom norsk kulturhistorie fra 1850-årene og fram til i dag. Hvilken rolle spilte norsk kunst og kultur i oppløsningen av unionen med Sverige, og hvordan har kulturlivet formet vår identitet som nasjon og som mennesker?

Stian Barsnes Simonsen forteller og tar oss med gjennom tiden. Han dukker opp i avgjørende kulturhistoriske øyeblikk og lar oss møte de store personlighetene i deres egen epoke. Historien rekonstrueres i dramatiserte sekvenser der Stian selv spiller mange ulike roller. En lang rekke av våre fremste skuespillere er med på å gi liv til historien.

De dramatiserte scenene bindes sammen av over tretti fageksperter som forteller om historiens personer og hendelser. I tillegg illustreres og utdypes historien gjennom omfattende arkivmateriale som knyttes til dramatiseringene og intervjuene.

På hjemmesidene www.nrk.no/drommen finner du omfattende bakgrunnsmateriale om hver episode. Her kan du også se videoklipp og intervjuer med fagekspertene.

Dokumentarserie i 12 episoder
Produksjon: NRK Kulturavdelingen
med støtte fra Hundreårsmarkeringen Norge 1905-2005
Med Stian Barsnes Simonsen
Manus/research: Sindre Mekjan
Regi: Truels Zeiner-Henriksen og Ninja Benneche
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Les mer: Vises også i Nett-TV


LENKER
  • Les mer 
  • Medvirkende