Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 28. oktober 2001 kl 20.10 Lonely Planet: Karibia

Karibia - for fattig og rik


Karibia er langt mer enn et luksuriøst feriested for de rike og berømte. Justine Shapiro, Lonely Planets reisende reporter, oppdager at her også finnes en unik historie og en fascinerende kultur som vil bergta en oppdagelseslysten turist.

Kveldens reisemål er øygruppa De små Antiller som ligger mellom Nord- og Sør-Amerika. Justine begynner på kulturelt mangfoldige Trinidad, bare noen kilometer fra kysten av Sør-Amerika. I mars fylles gatene i hovedstaden Port-of-Spain av feststemte mennesker. Karnevalet ble introdusert av franskkatolske plantasjeeiere som pleide å arrangere maskeradeball for å feire de to siste dagene før fasten. Da slaveriet ble avskaffet, flyttet karnevalet ut i gatene, og i dag deltar mer enn 250.000 mennesker i festlighetene.

Etter at festen er slutt ved midnatt, flyr Justine til naboøya Tobago som er kjent for sine vakre strender og krystallklare vann. Tobago var en velstående britisk koloni inntil 1962. Inntektene kom fra plantasjer som dyrket kokosnøtter, sukkerrør og kakaobønner. Justine besøker en tidligere plantasje som er omgjort til hotell.

Krydder, politikk og kunst
Fra Tobago reiser reporteren videre til krydderøya Grenada. Her besøker hun et marked hvor alle slags merkelige og vidunderlige frukter, grønnsaker og krydder er å få kjøpt. Og alt er dyrket nettopp her på Grenada. Justine benytter også anledningen til å prøve et lokalt afrodisiakum.

Neste stopp er Pearls flybase hvor Justine får se noen gamle kubanske fly og høre om kuppet i 1979 da Grenada ble gjenstand for internasjonale mediers oppmerksomhet.

Justine seiler videre nordover og krysser en underjordisk vulkan, kjent som Cancun Jimmy, før hun går i land på den vesle øya Carriacou. Her konkurrerer lokalbefolkningen om å være best når det gjelder å sitere Shakespeare. Denne konkurransen går hundre år tilbake i tiden da en plantasjeeier som ønsket å utdanne sine slaver, innførte Shakespeare-masker til øya. Carriacou er også hjemstedet til den internasjonalt kjente karibiske artisten Canute Calliste som hevder han ble inspirert av en havfrue han møtte på stranden da han var gutt.

Spennende natur
Dominica fikk sitt navn av Christopher Columbus etter det latinske ordet for søndag. Det var den dagen han oppdaget øya. Øya har den største regnskogen i Karibia, og like utenfor finnes et imponerende undervannslandskap som tiltrekker dykkere fra hele verden.

Turen avsluttes på nordøstkysten av Trinidad der vi skal være vitne til en meget spesiell begivenhet, nemlig at en havskilpadde legger egg på stranden.

Om serien
"Lonely Planet" er et velkjent begrep for de reisevante: Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg frem i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er tv-programmene over store deler av verden like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere.

I "Lonely Planet" er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. "Lonely Planet"s reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Reiseserie for og med ungdom - serie 6
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1. Endeløse hvite strender og krystallklart vann - dette er feriedrømmen for svært mange.
2. I Lonely Planet i kveld skal vi til Karibia; nærmere bestemt til De små Antiller - en gruppe øyer mellom Sør- og Nord-Amerika.


LENKER
  • Lonely Planet