Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. august 2005 kl 16.00 Europeiske røtter: Domnas barnebarn - musikkhistorie fra Hellas

Gresk folkemusikk-renessanse


"Den greske folkemusikkens bestemor", Domna Samiou, sammen med en av dagens sangstjerner i Hellas, Eleftheria Arvanitaki. (Foto: EBU)
Domna Samiou hadde i en årrekke lignende programmer til "Folkemusikktimen" på gresk radio. I dette programmet møter vi henne sammen med flere av dagens store sangstjerner i Hellas. Blant dem er Melina Mercouri og Eleftheria Arvanitaki.

I hjemlandet blir Domna Samiou kalt "den greske folkemusikkens bestemor". Sammen med en håndfull entusiaster har hun lagt til rette for en renessanse for gresk tradisjonsmusikk.

Øst – vest
Dokumentaren "Domnas barnebarn" er et portrett av kvinnen hvis foreldre kom som flyktninger fra de greske områdene ved Smyrna (dagens Izmir). Herfra, fra smirneika-musikken, kommer også flere av byggestenene til dagens greske sang- og musikkskatt. Den aktive folkemusikkscenen i Hellas er inspirert av denne musikken, og ikke minst av Domna Samiou.

På grunn av den massive påvirkningen fra vestlig populærmusikk etter krigen, og senere gjennom det negative fortegn som oberstene i den greske militærjuntaen under diktaturet ga alt som heter gresk folkemusikk, kom tradisjonsmusikken i landet i en krise. Resultatet var at ungdommen vendte seg vekk fra folkemusikken. Nesten to generasjoner grekere la det døve øret til denne typen musikk. Det er lett å tenke seg hva det betød for en musikkform som er basert på levende overlevering.

Et levende arkiv
Domna var ille klar over hva som var i ferd med å skje, la ut på reiser og gjorde opptak med folkemusikere, bygde opp et uvurderlig opptaksarkiv og fikk gitt ut plater med dyktige utøvere.

Folkemusikken flyktningene brakte med seg fra Lilleasia (smirneika-musikken) smeltet sammen med den tradisjonelle greske, og Domna som fra 1954 og framover var ansatt i gresk radio, sørget for å få tonene på lufta.

Etter noen måneder under juntaen på 70-tallet, sa hun seg opp i radioen. Da diktaturet falt, endret Domna taktikk for å gjenoppvekke de yngre generasjonene som var hjernevasket av juntaen. Hun startet sin egen karriere som folkemusikksanger 43 år gammel.

Resten er en ren suksesshistorie, et musikalsk eventyr.

Og dokumentarene som gresk fjernsyn laget med Domna der hun reiste land og strand rundt for å vise hva som var igjen av tradisjonell sang og dans i landet, regnes i dag som klassikere i gresk programproduksjon.

Programmet er sendt tidligere.

Dokumentarserie fra EBU (2004)
Originaltittel: European Roots, Part 1 and 2
Prosjektleder, Norge: Arild Erikstad
Produsert av: EBU / The European Broadcasting Union
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

LENKER
  • Les mer