Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 11. mai 2006 kl 19.55 Oljeriket

Væravhengig jobbing

Kurt Brevik ( i midten) sliter med å få gjort jobben sin i kveld. Været er ikke alltid på hans og kollegene Ingelill og Idars side i Nordsjøen…(Foto: Petter Goga)
Kurt Brevik ( i midten) sliter med å få gjort jobben sin i kveld. Været er ikke alltid på hans og kollegene Ingelill og Idars side i Nordsjøen…(Foto: Petter Goga)
I kveld får vi et innblikk i jobben til dem som forsyner Gullfaks C med nødvendig utstyr og proviant. Det er ikke småtterier som daglig fraktes ut til plattformene i Nordsjøen, men alt avhenger av om været tillater det.

Oljeriket Norge sysselsetter mange mennesker – både til havs og på land. For at livet på plattformen skal kunne gå sin gang, er de som arbeider der ute, helt avhengige av daglige forsyninger av utstyr og kjemikalier. Det er det supplybåtene som står for.

I kveld blir vi med flere av disse på jobb i noen av årets verste dager. Det er vinter i Norge, og ekstremvær gjør det svært vanskelig å forsyne plattformene med noe som helst.

På Gullfaks C får dette innvirkning også på jobben til kranfører Kurt Brevik. Hans oppgave er å laste containere fra supplybåtene om bord på plattformen, en jobb det er nærmest umulig å gjennomføre uten værgudenes velsignelse.

På land møter vi også Gullfaks-direktøren Lars Christian Bacher. Han er opptatt av å øke effektiviteten i Nordsjøen, noe som kan gå på bekostning av arbeidsplassene til dem som jobber der.

Om serien:
I åtte episoder følger vi et knippe mennesker som bor og jobber i Nordsjøen. Siden høsten 2004 har NRK fulgt et skift på jobb og hjemme på land, noe som har resultert i et unik innblikk i norsk oljevirksomhet og livet til dem som jobber der.

Livet om bord på oljeplattformen Gullfaks C kan nærmest betraktes som et lite minisamfunn. Her bor og jobber til enhver tid om lag 200 mennesker. Hvem er egentlig disse menneskene som en tredjedel av året forlater familien og fastlandet for å jobbe og bo på en plattform i Nordsjøen? Og hva er det egentlig de gjør der ute? I serien møter vi mennesker i ulike yrkesgrupper som alle er viktige for å holde produksjonen i gang.

Egenprodusert dokumentarserie fra NRK Bergen (2006)
Prosjektleder: Ole Egil Størkson
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80,