Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 tirsdag 13. november 2007 kl 20.00 Glatte gater

Emir reiser hjem

Emir (22) flyktet fra Bosnia som niåring. Nå reiser han tilbake til hjemlandet. (Foto: Motlys)
Emir (22) flyktet fra Bosnia som niåring. Nå reiser han tilbake til hjemlandet. (Foto: Motlys)
Emir flyktet fra Bosnia under borgerkrigen på 1990-tallet. Han har snart ingen familie igjen der, og han er redd for at hjemlandet snart skal forsvinne for ham. I kveldens episode reiser 22-åringen tilbake og får med seg Assad og Haji.

De tre besøker Sarajevo, byen der Emir er født. Og de drar til besteforeldrene hans, som har et sommerhus i en liten landsby utenfor Mostar. Bestefaren er den personen Emir ser mest opp til av alle, men han begynner å bli svært gammel. Besteforeldrene er de eneste nære slektningene Emir har igjen i hjemlandet.

Emir ønsker at Haji skal være med og lese en arabisk bønn på graven til faren hans. Haji flyktet fra Irak og kjenner seg igjen i Emirs historie. Han prøver å fortelle Assad hvordan det er å være flyktning, men Assad synes Hajis historier er for lange. Det hele utvikler seg til en diskusjon som varer resten av turen.

Flukten fra Sarajevo
" Åtte år gammel og liker der jeg bor
- Ser opp og får øye på min mor
- Hun sier: "Et kvarter på deg… pakk alt du kan"
- Etter det var jeg kjent som en flyktning, mann!"
Emir (22)

Slik lyder Emirs beskrivelse av den gangen han måtte flykte fra hjemmet sitt. "Hvor er mitt hjem" var en av de første låtene han skrev. Haji har lyst til å synge på refrenget fordi han identifiserer seg med teksten. Assad vil ikke være med på låta, det synes han vil være å skryte på seg flyktningstatus. Han er født på Aker sykehus, og hans hjem er på Grønland i Oslo.

Om "Glatte gater"
I dokumentarserien "Glatte gater" møter vi fire av medlemmene i hiphop-gruppa Minoritet1, som skriver tekster og rapper på kebabnorsk. Gjennom seks episoder skal vi følge Assad (23), Haji (24), Emir (22) og Amina (18), som alle har et brennende ønske om å slå igjennom som artister. Til tross for at de er totalt forskjellige, har helt ulik musikksmak og er uenige om det meste, har de fire ungdommene bestemt seg for å spille inn et album.

Teamet bak serien, Khalid Maimouni, Rune Denstad Langlo og fotograf Anna Myking, har fulgt de fire ungdommene gjennom to år. 300 timer med materiale er klippet ned til seks episoder. "Glatte gater" er en humoristisk dokumentarserie og hovedpersonene har et selvironisk blikk på seg selv og sin egen tilværelse. Likevel opplever vi at de har en erfaringsbakgrunn som er hinsides virkeligheten i det steinrike og døsige middelklasse-Norge.

Norsk dokumentarserie i 6 deler
Produksjon: Motlys
Produsent/regissør: Rune Denstad Langlo, rune@motlys.com, tlf. 930 31 524/22 80 83 70
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900
Blir også sendt torsdag på NRK2 og i nett-tv