Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. januar 2001 kl 22.30 Kunst nå: Lydkunst

Kunst nå: Lydkunst (ttv)

NRK1 tirsdag 30. januar kl 22.30
Kunst nå: Lydkunst

Lyd som kunstnerisk uttrykk

I løpet av det siste tiåret har stadig flere kunstnere begynt å fokusere på lyd. Bildekunstnere kan for eksempel bruke lyd i installasjoner og videoer eller lage selvstendige lydverk. I tillegg blir mye av samtidsmusikken, og da særlig den elektroniske musikken, ofte kalt lydkunst. \"Kunst nå\" tar i kveld for seg begrepet lydkunst, og vi møter kunstnere som bruker lyd som del av sitt kunstneriske uttrykk.

Knut Åsdam, som nå stiller ut i Bergen Kunstmuseum og som åpner separatutstilling i Museet for samtidskunst i Oslo i mars, har jobbet med lyd på mange forskjellige måter. Det gjelder både rene lydting på radio og CD, lydinstallasjoner og videoer der lydsporet er det bærende element.

Ingerid Nordstrand har møtt den norske kunstneren i New York hvor han har bodd og arbeidet i over seks år. Åsdam har atelier i Brooklyn med utsikt over Lower Manhattan. Han mener at de lydene som omgir ham til daglig, også påvirker den lydkunsten han skaper.

Subjektivitet og seksualitet
Det har vært sagt om arbeidene til Knut Åsdam at de dreier seg om temaer som urbanitet, subjektivitet, begjær og seksualitet. Mye av dette innholdet får han fram ved aktiv bruk av lyd. I tillegg til musikk er tekst en viktig del av Knut Åsdams lydarbeider.

I New York er det uendelig mange gallerier og museer. Knut Åsdam tar oss med til det han mener er det mest interessante når det gjelder lydkunst. Galleriet, som ligger i en nedlagt skolebygning, heter PS1 - bokstavene står for Public School.

Ulike former
Lydkunsten tar ulike former. I London møter vi Kaffe Matthews, en av Englands fremste utøvere av såkalt live-sampling. Det betyr at hun tar opp lyder fra vår hverdag og bearbeider dem. Kaffe Matthews er opptatt av at vi skal ha et fysisk forhold til hennes komposisjoner. En lenestol med innebygde høytalere som gir lyd fra seg, er en av hennes nyeste installasjoner.

I Malmø viser Elin T. Sørensen oss sine \"Wonderphones\" - en slags hodetelefoner som forsterker eller endrer lydbildet vi er omgitt av. I programmet møter vi også musikeren og komponisten Helge Steen, også kjent under kunstnernavnet Deathprod.

Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden utenfor Oslo var det første stedet hvor publikum kunne oppleve lydkunst. Ole Henrik Moe, som var direktør her i 23 år, forteller om dette.

Om magasinet
\"Kunst nå\" er NRKs nye ukentlige kulturmagasin for bildekunst, litteratur og scenekunst. Ambisjonen er å lage et spennende, underholdende og annerledes kulturprogram som presenterer sider av kunsten som ikke kommer fram i andre medier.

Kunstlivet er mer mangfoldig i dag enn noen gang tidligere. Ikke bare er det langt flere kunstnere enn før, det er også flere typer kunst og et større antall stiler og tradisjoner som eksisterer side om side. \"Kunst nå\" ønsker å trekke fram interessante kunstnere og fenomener og å belyse aktuelle spørsmål i forhold til samtidskunsten.

I motsetning til NRKs tidligere kulturprogrammer, som har dekket de store begivenhetene i kulturlivet, behandler \"Kunst nå\" konkrete fenomener i kunstverdenen på en personlig og uhøytidelig måte. Magasinets producere går ut med digitale videokameraer for å snakke med mennesker og spore opp historier.

NRK1 tirsdag kl 22.30

Ukentlig kulturmagasin fra Kulturavdelingen
Redaksjonsleder: Bjørn Hulleberg
Prosjektleder: Bjørn Engvik
Regi: Ingerid Nordstrand
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilde
New York-baserte Knut Åsdam bruker lyd på mange forskjellige måter i sin kunst. Vi møter ham i \"Kunst nå\" i kveld der temaet er lydkunst. (Foto: Ingerid Nordstrand)