Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. april 2003 kl 15.25 Musikk på søndag: "Skapelsen" av Joseph Haydn

Musikk og visjoner


1. påskedag byr NRK1 på "Skapelsen" av Haydn, akkompagnert av J.M.W. Turner og William Blakes visjonære bilder.

Haydns pittoreske oratorium ledsages av de mest spektakulære filmopptak fra universet, samt av maleriene til to av komponistens samtidige i England, billedkunstnerne Turner og Blake.

Det er Gloucester-katedralen i Sør-England som fylles av Haydns mest uimotståelige musikk, "Skapelsen" framført av Academy of Ancient Music (kor og orkester) og Choir of New College (Oxford), under ledelse av Christopher Hogwood og med sopranen Emma Kirkby som solist.

Episk forelegg
Det var under sine besøk til England at Haydn ble inspirert av Händels mesterlige oratorier. Haydn begynte selv å lete etter en tekst som kunne passe for denne genren. Han fant fram til et av de største episke dikt i engelsk litteratur, John Miltons "Paradise Lost".

Haydn fikk Miltons opus oversatt til tysk, og på grunnlag av Milton og første del av Det gamle testamentet, Genesis, komponerte han et av sine mest medrivende verk i Eisenstadt utenfor Wien. Årene Haydn brukte på "Skapelsen" så han på som de lykkeligste i sitt liv. Oratoriet fikk sin førstegangsframførelse i 1798.

Innkjøpt program fra Iambic Productions
Producer og instruktør: Chris Hunt
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57