Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 25. desember 1999 kl 19.35 "Hysj, hysj, hysj - vær stille som mus"

\"Hysj, hysj, hysj - vær stille som mus\


NRK1 1. juledag lørdag 25. desember kl 19.35
\"Hysj, hysj, hysj - vær stille som mus\"

Lørdagsbarnetimen 75 år

NRK fjernsynet hyller i kveld verdens eldste eksisterende radioprogram - Lørdagsbarnetimen, som i år mottok Norsk Kulturråds spesialpris. Programlederne Hege Schøyen og Jan Erik Larssen tar oss med på en spennende reise gjennom Lørdagsbarnetimens 75-årige historie, og vekker til live nostalgiske minner for flere generasjoner nordmenn.
Fra Carl Bødtkar, stemmen fra krystallapparatet, sendte den første Barnetimen ut over Oslo Kringkastingsstasjon 20. desember 1924, har det vært barnetime hver eneste lørdag. Pionertidens radiokjendiser het onkel Bødtkar, onkel Einar (Schibbye), onkel Lauritz (Johnson) og tante Sonni (Holtedahl Andersgaard). Thorbjørn Egner, Anne-Cath. Vestly og Alf Prøysen var talenter som blomstret i norsk barneradio. Egner står for kjenningsmelodien \"Nå kommer barnetimen...\", som har fulgt programmet siden 1950.
I kveldens program møter vi flere av de sentrale personene i Barneradioen generelt og Lørdagsbarnetimen spesielt, blant andre AnneCath. Vestly, tante Sonni og Siss Fürst Kolstad.
Vi ser på hvordan Lørdagsbarnetimen, som er blitt en kulturinstitusjon, har forandret seg opp gjennom årene og hva som fremdeles står fast. På ulike vis møter vi igjen gamle helter som \"Stompa\" og onkel Lauritz. Vi skal innom barnetimebøkene, der barnas fantasirikdom er samlet, fra \"Rømlingen på Neptun\" og \"Toya\" til årets barnetimebok, \"Det sorte skipet\".

Hørespillet - høydepunkt
Høydepunktet i Lørdagsbarnetimen har alltid vært hørespillet. Selv om mye har endret seg med tiden, har hørespillet fulgt programmet i alle år. Hvem fulgte ikke spent med på \"Veien til Agra\", \"Lillelord Fauntelroy\" og \"Jungelboka\"? \"Stompa\", med premiere i 1954, er kåret til tidenes mest populære hørespill, og lørdagsbarnetimen satser offensivt i jubileumssesongen med å sende \"Frøken Detektiv\" for første gang som hørespill.
En reise gjennom Lørdagsbarnetimens historie er på samme tid en reise gjennom vår nære historie, om hvordan lyttemønster, barndom, holdninger og trender har endret seg.
- Kveldens sending er en hyllest og et festlig mimreprogram for hele familien, samtidig som det er et møte med Lørdagsbarnetimen anno 1999 - et høyst levende og moderne radioprogram for dagens 8-13 åringer, sier redaksjonssjef Skjalg Solstad.

Kulturrådets spesialpris
2. november i år mottok jubilanten Norsk Kulturråds spesialpris på 150.000 kroner for sin innsats gjennom 75 år. \"Lørdagsbarnetimen gir opplevelse, spenning, kunnskap, innsikt og ikke minst grobunn for egen fantasi og skaperevne\", heter det i Kulturrådets begrunnelse.
Lørdagsbarnetimen har helt siden 1953 vært engasjert i hjelpearbeid rettet direkte mot barn. Alle inntektene fra salget av Barnetimeboka settes inn på Barnetimens Hjelpefond. Fra dette fondet bevilges penger til hjelpeprosjekter under mottoet \"barn hjelper barn\". I samarbeid med SOS Barnebyer skal Lørdagsbarnetimen samle inn penger til å bygge barnetimehus i en ny barneby i Murmansk.

NRK1 1. juledag lørdag kl 19.35

Bilde
Programlederne Hege Schøyen og Lars Erik Larssen tar oss i kveld med på en spennende reise gjennom Lørdagsbarnetimens 75-årige historie. (NRK- foto: Ole Kaland).

Egenprodusert
Programledere: Hege Schøyen og Jan Erik Larssen
Prosjektleder: Skjalg Solstad
Produsent: Tana Haugen
Redaksjonssjef i Barneradioen, NRK P2: Skjalg Solstad, tlf. 23047297, mobil: 91667613, faks: 23047473, e-post: skjalg.solstad@nrk.no
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123