Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 21. august 2008 kl 23.15 Den forbudte by

Beijings arkitektoniske ikon

Dokumentar: Den forbudte by: Den forbudte by er og blir Beijings arkitektoniske ikon – keiserpalasset med sine 9999 rom er verdens største. (Foto: All3 Media)
Dokumentar: Den forbudte by: Den forbudte by er og blir Beijings arkitektoniske ikon – keiserpalasset med sine 9999 rom er verdens største. (Foto: All3 Media)
I det tidligere keiserdømmet Kina ble landet styrt fra en by innenfor byen, i hovedstaden Beijing. Den forbudte by var en atskilt by, og den dag i dag er den full av hemmeligheter. Her vokste verdens største palass fram. I et nyprodusert dokudrama ser vi den utrolige historien om hvordan det gikk til.

For Kinas keisere var Den forbudte by verdens sentrum. I 600 år var dette Kinas hjerte. Keiserbyen rager som et av historiens største enkeltstående byggverk og er et arkitektonisk ikon. Kombinert med nitidige undersøkelser av helt nye oppdagelser, avslører programmet i en dokumentar-dramatisk form noen av de siste hemmelighetene om Den forbudte by.

Keiser-sønn Yongles svik
Tidlig på 1400-tallet gikk keisersønnen Yongle bak sin fars rygg og tilrev seg makten. Gjennom hele sin regjeringstid var han desperat etter å motbevise at han var blitt keiser på ulovlig vis. Hans far satt i Nanking som til da hadde vært keiserby, mens Beijing lå flere hundre mil lengre nord.

Bl.a. sendte Yongle sin mest betrodde evnukk i hemmelighet til Nanjing for å ta de eksakte målene av det gamle keiserpalasset. Dermed kunne den nye keiseren bygge en nøyaktig kopi av det i Beijing. For å dekke over sine mistak, satte Yongle altså i gang byggingen av en helt ny hovedstad, prydet med kjempemessige templer, uendelige parker, ragende murer – i sentrum for det hele et palass som ikke var av denne verden.

En million bygningsarbeidere og hundre tusen håndverkere gikk med. Den vidstrakte bygningen med blodrødt eksteriør er ti meter høy og veggene over tre meter tykke.

I palassets 9999 rom er det henvist plass til 9000 kvinner og 70 000 evnukker.

I palassets sentrale rom satt én mann: keiser Yongle fra Ming-dynastiet. Han var en gud på jorden.

Dokudramaet forteller også historien om en krigsherre som klorte seg hele veien fram til toppen, bedrev falskspill, forrådte sin nærmeste familie og drepte alle som stilte seg mellom ham og keisertronen.

Britisk dokudrama (2008)
Originaltittel: Secrets of the Forbidden City
Produsert av: All3 Media
Pressekontakt i programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no