Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 6. mars 1999 kl 22.10 Fakta på lørdag: Tony Bullimores ni liv

Fakta på lørdag: Tony Bullimores ni liv

NRK1 lørdag 6. mars kl 22.10
Fakta på lørdag: Tony Bullimores ni liv

Historisk redningsbragd i Sørishavet
Han overlevde fire stormfulle døgn i en kantret seilbåt ute i det frådende Sørishavet, den 57 år gamle briten Tony Bullimore. I Fakta på lørdag i kveld forteller han om de tøffe, iskalde døgnene i den \"flytende kisten\" utenfor Antarktis. Den fascinerende historien er en hyllest til dem som stod bak den historiske redningsbragden.
Sørishavet er et av verdens tøffeste farvann. \"Havets Mont Everest\" er seilernes største utfordring. Tony Bullimore var en av mange seilere som ønsket nettopp denne utfordringen.
Han deltok i en to måneder jorden rundt-seilas da båten hans,\" Global Exide Challenger\", kantret i kjempebølger langt utenfor Antarktis i januar 1997. Den tidligere marineinfanteristen svømte kaldt og rolig inn under skroget inn i en liten, forseglet og tørr lugar i forpiggen av den kantrede båten. Han klarte å skaffe seg luft ved å skru løs en del instrumenter som var festet til undersiden av skroget, men som etter kantringen lå under vann.

Tidenes redningsaksjon
Da Bullimore ble meldt savnet i uværet, startet det australske flyvåpenet den største redningsaksjonen i flyvåpenets historie med fire overvåkningsfly og en fregatt. Ingen trodde imidlertid at redningsmannskapene ville nå fram i tide.
Da flygerne observerte skroget på båten etter fire døgn, sendte de ned elektroniske lyttebøyer som registrerte banking fra innsiden. Mannskapet på fregatten HMAS \"Adelaide\" ble tydelig overrasket da Tony Bullimore plutselig svømte fram fra undersiden av den kantrede seilbåten.
Selv sier den tøffe seileren at han overlevde de iskalde døgnene ved ren stahet, litt vann og litt sjokolade.
NRK1 lørdag kl 22.10

Bilde (via Scanpix/Data- tv/Internett)
1. Tony Bullimore overlevde fire iskalde døgn inne i skroget på sin kantrede seilbåt i det frådende Sørishavet utenfor Antarktis.

2. Den tidligere marineinfanteristen Tony Bullimore deltok i en jorden rundt-seilas da han kullseilte i et forferdelig uvær i Sørishavet.

Britisk dokumentar
Originaltittel: Miracle at Sea
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123