Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. oktober 2012 kl 21.30 Brennpunkt: Intet kommer i en lukket hånd

Religiøs ekstremisme i vekst


Sterke krefter arbeider for å skape et hat ikke bare mot ekstremistiske islamister, men mot alle tilhengere av Islam som religion. Hvorfor?

NRK Brennpunkt har gjennom de siste månedene fulgt flere av de mest sentrale i den internasjonale anti-islambevegelsen for å finne ut hva de vil og hvilke motiver som egentlig ligger bak.

Islam er hovedfienden
Sosiale og økonomiske endringer over hele verden gir uro og frykt blant folk flest. Dette er en frykt som utnyttes av nye høyreekstreme grupperinger. Grupperingene produserer hatkampanjer mot en hel religion, og resultatet er rasisme, vold og drap. Ofte rammes uskyldige.

Forteller om hatet
Brennpunkt har vært til stede når den høyreekstreme organisasjonen English Defence League og ideologiske ledere fra amerikanske organisasjoner har forsøkt å arrangere folkemøter i Skandinavia. I programmet møter vi sentrale anti-islamister som bruker store summer, og mange virkemidler for å skape mest mulig ufred på vegne av kristendommen og den hvite rase. For første gang får du oppleve mange av de på nært hold, og høre hva de egentlig står for.

Ekstremister på begge sider
Den arabiske våren har ført flere land i Midtøsten ut i et ingenmannsland mellom tidligere diktatur og moderne demokrati. Fundamentalistiske islamister står bak hatefulle demonstrasjoner og terrorangrep for å forsøke å sikre seg makt. Representerer de flertallet av muslimer? Nasjonalister, fundamentalistiske kristne og høyreekstreme i vesten har samtidig bygget en ny felles fiende.

Om programmet
Brennpunkt er NRKs ledende program for undersøkende journalistikk på fjernsyn. Det avslørende og samfunnskritiske dokumentarprogrammet har vunnet en rekke priser og utmerkelser, både i Norge og ellers i verden.

Egenproduksjon 2012.
Prosjektleder NRK: Odd Isungset.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75 / mobil: 414 146 53.
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900.