Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 6. mars 2006 kl 22.25 Ansikt til ansikt: Jan Jönson

Beckett som livredning

Morten Krogvold har fotografert Jan Jönson i Ila landsfengsel. (Foto: Morten Krogvold)
Morten Krogvold har fotografert Jan Jönson i Ila landsfengsel. (Foto: Morten Krogvold)
Jan Jönson har satt opp skuespill av Samuel Beckett med innsatte i rollene i fengsler i Sverige, Norge og USA. Vi blir med når Morten Krogvold fotograferer ham i Ila landsfengsel. Samtalene foregår i kapellet i fengselet, det samme lokalet Jönson brukte som øvingslokale med fangene.

Svenske Jan Jönson er både skuespiller og instruktør, og i tjue år har han latt seg stenge inn i noen av de tyngste fengslene med mordere og voldsforbrytere – og teaterstykker av Samuel Beckett.

Gir fangene mulighet til å uttrykke seg
- Om man ikke får en mulighet til å uttrykke seg blir man syk, mener Jönson. – Man blir gal, farlig og aggressiv. Jeg vil gi disse menneskene et språk og et menneskeverd. Materialet mitt er et teaterstykke som handler om dem.

Samuel Becketts stykker er som regel mørke, tunge og stille. Jönson mener at de får en helt ny dimensjon når det blir spilt av mennesker som lever i dette mørket, i evig venting og uten frihet. Men fengselet som institusjon har han liten tro på.

- Det verste man kan gjøre er å låse noen inne. Straff avler straff, vold avler vold, kjærlighet avler kjærlighet, sier han.

Tilgivelse
Særlig inntrykk gjorde oppholdet med livstidsfanger og dødsdømte i San Quentin-fengselet i USA, der han satte opp stykket "Mens vi venter på Godot". Til Morten Krogvold forteller han om oppsetningen der, forholdet til Samuel Beckett og deres møter – og om viktigheten av tilgivelse.

Om serien
Det klart for en ny runde med personlige møter mellom fotografen Morten Krogvold og flere av våre mest kjente og kjære kulturpersonligheter. Denne gangen skal også en politiker, en svenske og helt orkester foran hans kameralinse.

Morten Krogvold er en av landets mest anerkjente fotografer. Han er kjent for å få både kongelige og andre til å la nye sider av seg selv komme til uttrykk i bildene. I "Ansikt til ansikt" tar han dette et skritt videre og lar foto-objektene åpne seg foran tv-kameraene på en helt unik måte. Hans metode er samtalen, i jakt på en indre motor og engasjementet hos sine objekter. Så trykker han på avløserknappen og øyeblikket "fryses". Resultatet blir et flersidig portrett, både gjennom samtale og fotografi.

Gjennom vinteren og våren møter vi Odd Børretzen, Åse Kleveland, Thorvald Stoltenberg, Ingrid Lorentzen, Jan Jönson, Kari Bremnes, Brazz Bros og Wenche Foss.

Tidligere serier med "Ansikt til Ansikt" gikk høsten 2003 og vinteren 2004.

Innkjøpt portrettserie i åtte deler (2005)
Produsert av Fabelaktiv AS
Produsent: Terje Nilsen
Regi: Ninja Benneche
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252