Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 12. april 2001 kl 22.45 Profil: Profil: John Irving

Profil: John Irving (t)

NRK2 torsdag 12. april kl 22.45
Profil: John Irving

Forfatterskap med fantasi, humor og tragedie

\"Garps bok\", \"Hotell New Hampshire\", \"Siderhusreglene\" og \"Enke for et år\" er romaner som har gjort forfatteren John Irving kjent og elsket over hele verden. Irving har også en annen lidenskap enn å skrive bøker, nemlig bryting. I dette tyske programmet forteller han hvordan han arbeider.

John Winslow Irving ble født i Exeter, New Hampshire i 1942. Selv om ingen av hans romaner kan sies å være direkte selvbiografiske, er det mange elementer og miljøer fra forfatterens eget liv som går igjen i bøkene.

Dyslektiker
Irving vokste opp i New England, stadig omgitt av lærere og studenter. Stefaren underviste i historie ved universitetet i New Hampshire, Irving deltok i et utvekslingsprogram i Wien - et kjent sted for en trofast Irving-leser - der han studerte under Günter Grass.

Som voksen har han hatt stadige oppdrag som underviser i engelsk og litteratur. Irving er for øvrig kjent for offentlig å ha erklært seg dyslektiker.

John Irving giftet seg tidlig, men skilte seg fra sin første kone i 1981. Han er nå gift med sin agent, kanadiske Janet Turnbull. Han fikk sin første sønn som 23-åring og har nå tre av dem. På fritiden driver han med bryting, noe som heller ikke burde være noen overraskelse for dem som er bevandret i Irvings verden.

Forfatteren er nå bosatt i Toronto og Vermont.

NRK2 torsdag kl 22.45
Blir også sendt mandag (NRK1)

Tysk produksjon
Originaltittel: Am Anfang steht das Ende
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)