Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 19. november 2004 kl 00.05 Pink Floyd - The Dark Side of the Moon

En klassiker blir til

The Dark Side of the Moon er fortsatt et av verdens mest populære album – 30 år etter utgivelsen. (Foto: EMI)
The Dark Side of the Moon er fortsatt et av verdens mest populære album – 30 år etter utgivelsen. (Foto: EMI)
Den britiske gruppen Pink Floyd er berømt for sine storslagne konseptalbum fra 70-tallet. Det mest kjente av disse er "Dark Side of the Moon" fra 1973, som overrasket både publikum og gruppen selv med sin enorme suksess. I kveldens musikkdokumentar følger vi innspillingen av albumet som gjorde Pink Floyd udødelige.

"Dark Side of the Moon" lå på Billboards albumliste i utrolige 741 uker, og er fremdeles – over 30 år etter utgivelsen – et av rockens og verdens mest populære album. Britene ble superstjerner i USA over natten, og fortsatt oppdager nye generasjoner albumet. I følge myten spilles "Dark Side of the Moon" hvert eneste sekund et eller annet sted i verden. Det er slett ikke dårlig for en gruppe som i 1968 mistet sin frontfigur og leder, gitaristen, sangeren og låtskriveren Syd Barrett, allerede ett år etter at de fikk platekontrakt.

Storslåtte arrangementer
De resterende medlemmene i gruppen, Roger Waters, Rick Wright og Nick Mason, hadde allerede hentet inn David Gilmour som viste seg å være en glimrende gitarist. Waters demonstrerte raskt at også han hadde talent for å skrive låter, og i løpet av de neste årene fortsatte gruppen å eksperimentere med å kombinere psykedelisk pop og stadig større arrangementer. I stedet for å fokusere på singler, konsentrerte gruppen seg om albumlange konsepter og bygde samtidig opp en stor fanskare i undergrunnsmiljøene i Europa og Nord-Amerika. Album fra denne perioden er "Ummagumma", "Atom Heart Mother" og "More".

Overraskende suksess
På begynnelsen av 70-tallet ble Pink Floyds låter igjen enklere og mer tilgjengelige for publikum, som på albumet "Meddle" (1971). Likevel ble både gruppen og publikum sjokkert over den massive suksessen til albumet "Dark Side of the Moon" to år senere. Her ble den kosmiske musikken gjort enda mer tilgjengelig gjennom produksjonen, som vektla oppbyggingen av sangene, snedige stereoeffekter, innslag av saksofon og en vakker kvinnelig vokal. Albumet toppet listene i USA, og ble et av de mestselgende i historien.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk produksjon fra 2003
Kontaktperson NRK Underholdning: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252