Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 4. mars 2004 kl 19.55 Herskapelig

Hyggelig gjensyn

Toppen Bech viser rundt på herskapelige steder. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Toppen Bech viser rundt på herskapelige steder. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
De neste torsdagene blir det gjensyn med "Herskapelig"-programmene fra våren 2002. Toppen Bech er selvsagt programleder, og hennes første besøk går til Hoel Gård på Nes i Hedmark.

Hoel Gård er en storgård idyllisk beliggende i det vakre kulturlandskapet på Hedmark. Foruten korn, poteter og produksjon av slaktekylling er Hoel en velrenommert arrangør av selskaper, lunsjer, middager og spesialopplegg for næringsliv og privatpersoner.

Vertskapet på Hoel er Vigdis og Per Eilif Sandberg, og de legger vekt på at gjesten i kulturhistoriske omgivelser skal få en annerledes opplevelse. Det betyr også en hyggelig matopplevelse. Det terrassebyggede hageanlegget og det unike gårdstunet m/den 3000 m2 store driftsbygningen danner en majestetisk atmosfære for alle typer arrangementer. Gårdens gressbelagte anlegg er på vel 15 mål. Hoel Gård var offisiell OL-gård under Lillehammer 94.

Historien
Hoel Gård er første gang nevnt i et pavebrev ca. 1390. Men gjenstander utstilt i Gårdsmuseet forteller om virksomhet helt tilbake på 600-tallet e.kr. Her bodde bondehøvdingen Halvor Hoel (1766-1852) som ledet bøndenes kamp mot embetsveldet etter 1814. Hans lovlige valg til Riksforsamlingen på Eidsvoll ble underkjent.

Hovedbygningen ble påbegynt i 1719 med siste byggetrinn i 1801. Bygningen er fredet. Etter en konkurs i 1867 brakte grosserer Petter Wind Kildahl kapital til Nes-bygda. Han bygget den U-formede driftsbygningen på ca. 3.000 m2.

Tårnene er kjennemerke for gården. Han plantet den 1,6 km lange lindealleen (en av landets lengste) og dyrket og grøftet mye av jorda.

Hoel har et dyrket areal på 1330 da. Moderne gårdsdrift preges av allsidig produksjon fordelt på korn, timoteifrø, poteter og konserveserter. I det ombygde fjøset produseres vel 140.000 slaktekyllinger pr. år.

NRK Underholdningsavdelingen
Redaktør og programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt: Håkon Sverdrup, 23 04 98 41/92 02 55 79