Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 2. januar 2009 kl 21.50 Skispor fra fortiden

Norske skilegender

Norske skihelter har satt spor etter seg verden over. Her Olaf Ulland, Gustav Raaum, Alf Engen og Kjell Stordalen i Sun Valley, 1948. (Gustav F. Raaums fotosamling)
Norske skihelter har satt spor etter seg verden over. Her Olaf Ulland, Gustav Raaum, Alf Engen og Kjell Stordalen i Sun Valley, 1948. (Gustav F. Raaums fotosamling)
I en serie på sju avsnitt møter vi norske skihelter gjennom hundre år, fra 1850 til 1950. Innflytelsen fra Telemark og Kongsberg er en hovedtråd i serien, som også tar for seg hvordan nordmenn har preget utviklingen av skisporten som internasjonal konkurranseidrett.

Historiene om de store norske skiheltene er også en del av norsk utvandringshistorie. Et flertall av programmene i serien handler om hvordan våre skimisjonærer introduserte norsk skisport rundt omkring i verden.

Serien byr på mye unikt filmmateriale, både dokumentariske opptak funnet i arkiver her hjemme og i utlandet, og filmruller fra privatpersoners skuffer og skap.

USA-helter
Det første programmet handler om Snowshoe Thompson, som utvandret fra Tinn i Telemark og endte opp som postfører og skipioner i USA.

Program 2 tar for seg helten fra Morgedal, Sondre Norheim, og hans sambygdinger Mikkel og Torjus Hemmestveit. Senere skal vi møte det første norske IOC-medlemmet Henrik Angell, ofte kalt den ukjente skimisjonæren, og Karl Howelsen, som vant flere Holmenkollmedaljer og senere fikk status som skisportens far i Colorado.

Det blir historier fra OL i Chamonix, der nordmennene nesten boikottet hele arrangementet, men endte opp med det meste av medaljene. Vi får også se klipp fra fantastiske skiturneer i USA med blant andre Birger Ruud og Reidar Andersen.

Postmannen fra Telemark
Snowshoe Thompson (1827-76), eller Jon Torsteinsson Rue som han egentlig het, er en stor helt i Californias historie. Han utvandret fra Tinn til Amerika som 10-åring sammen med familien.

De ugjestmilde Sierra Nevada-fjellene i Rocky Mountains ble på midten av 1800-tallet betraktet som umulig å forsere på vinterstid. Jon ble en legende da han i 1856 startet en vinterpostrute på ski over fjellkjeden til Nevada, en tur som tok over tre døgn hver vei. I 20 år, fra to til fire ganger i måneden uansett vær, var han det eneste bindeleddet mellom California og øststatene i vintermånedene.

Snowshoe Thompson var inspirasjon til de første alpinrennene i Rocky Mountains, en tradisjon som har holdt seg fram til i dag.

Sendt tidligere.

Innkjøpt dokumentarserie (2007)
Produksjon: Steinar Hybertsen, Shybert Productions
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no