Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 11. april 1999 kl 17.55 Hvem er redd for Virginia Woolf?

Hvem er redd for Virginia Woolf? (t)


NRK2 søndag 11. april kl 17.55
Hvem er redd for Virginia Woolf?

Nattlig ekteskapsdrama

Det middelaldrende ekteparet Martha og George benytter enhver anledning til å ydmyke hverandre. En kveld inviterer de et yngre ektepar hjem på en drink. Det blir \"de lange knivers natt\".

George (Richard Burton) og Martha (Elisabeth Taylor), en middelaldrende historieprofessor og hans infame kone, bor på universitetsområdet. Martha er en grov og sjusket kvinne, hvis høyrøstede tale dekker over voldsomme frustrasjoner og en dypt kvinnelig sårbarhet. Hennes far er rektor ved universitet, en mann George beskriver som en \"en stor, hvit mus med små stikkende røde øyne\".
George har en skarp tunge og en giftig humor, men har mistet alle illusjoner. Han behersker språket til det fullkomne - men lite annet. Han er historieprofessor, men han er ikke fakultetet som Martha så syrlig påpeker.

En sen lørdag kveld, etter at de har vært i et selskap, inviterer Martha et nyankommet par hjem på en drink. Som vanlig hakker Martha og George på hverandre, prøver å redusere hverandre i andres øyne. Da Nick (George Segal) og Honey (Sandy Dennis) kommer, advarer George sin kone mot å \"begynne på det der med barnet igjen\".

Nick er en barsk, flott mann, med en innsmigrende og høflig væremåte som tilslører hans fiendtlige innstilling. Han er nyansatt ved biologifaktultet, og har store ambisjoner. Hans kone, Honey, er en enkel kvinne fra Midtvesten, sosialt klønete og ufrivillig morsom. Hun tåler ikke å drikke, og må se i øynene at hennes mann trolig ikke liker henne noe særlig.

Dette er rammen for et marerittaktig nattlig drama. Det som i utgangspunktet tilsynelatende var en anledning til å utveksle uforpliktende høflighetsfraser, utvikler seg til en uhyggelig ordkrig mellom Martha og George. Og de bruker sine gjester for å ramme hverandre på en stadig mer grusom måte. Det blir en natt med blottlagte sjeler og åndelig kannibalisme.

Filmen \"Hvem er redd for Virginia Woolf\" bygger på et skuespill av Ernest Lehman.
Oscar-vinner i kategoriene beste skuespillerinne (Elisabeth Taylor), beste kvinnelige birolle (Sandy Dennis) og beste fotografering (Haskell Wexler). Dessuten var filmen Oscar-nominert i rekke andre kategorier, bl.a. for beste film.

NRK2 søndag kl 17.55

Bilde (via Scanpix, Data- tv/Internett)
George (Richard Burton) og Martha (Elisabeth Taylor) har invitert Nick (George Segal) hjem på en drink.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: USA (1966)
Originaltittel: Who\'s afraid of Virgina Woolf?
Regi: Mike Nichols
Med Elisabeth Taylor, Richard Burton, George Segal og Sandy Dennis

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41