Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 14. november 2006 kl 17.30 Perspektiv: Hele Norges onkel Lauritz

Han skapte barnekulturen på NRK

Hele Norges onkel Lauritz, Lauritz Johnson, ville vært 100 år i år, og det er 60 år siden han startet Barnetimen på NRK (Foto: Sverre Bergli, NRK)
Hele Norges onkel Lauritz, Lauritz Johnson, ville vært 100 år i år, og det er 60 år siden han startet Barnetimen på NRK (Foto: Sverre Bergli, NRK)
Lauritz Johnson, eller bare onkel Lauritz, er kjent for en hel generasjon som vokste opp etter andre verdenskrig. I 1946 gikk den aller første Barnetimen på lufta, og Johnson fikk det som han ville. Han ville ha både jentekor og guttekor, og et hørespill hver lørdag.

Vidar Lønn-Arnesen intervjuer både familiemedlemmer og kolleger av den profilerte programskaperen. Vi møter døtrene Kristin og Sidsel, Vibeke Sæther, Ada Haug og Birgit Strøm. I arkivopptak ser vi selvsagt onkel Lauritz selv og hans kone Birte.

Varme og ekthet
Historien om hvordan Lauritz Johnson ble Barnetimens skaper er veldig enkel: Han var den eneste medarbeideren i radioens kulturavdeling som hadde fire barn. Det gav nemlig ikke status å arbeide med barn på den tiden, så det var ingen som meldte seg frivillig.

Men onkel Lauritz gikk til oppgaven med stor entusiasme, personlig varme og ikke minst en ekte interesse for barn. Og barna likte ham. 94 prosent av dem hørte på Barnetimen lørdag
kl 18.00.

Barnetimeboka er et annet resultat av Barnetimen. Barna skrev selv og tegnet illustrasjoner, og bøker som "Petter fra Ruskøy" og "Toya" så dagens lys. Den sistnevnte, om flyktningepiken Toya, ble filmet i 1955. Kulturpersonligheter som Alf Prøysen, Anne-Cath Vestly og Torbjørn Egner ble brakt ut til barna gjennom Barnetimen.

Pioner
Vi kan også takke Lauritz Johnson for at Stompa kom inn i våre liv. Under en tur til London fikk han øye på en bok om noen gutter på internatskole, og så var det gjort. Film ble det også.

Tibetanerhjelpen var en annen merkesak for Johnson, og han må vel også ta ansvaret for at barn over hele landet startet basar for å hjelpe dem som trengte det.

I 1959 kalte fjernsynet på Lauritz Johnson, og her var også pioneren med på å bygge opp en slagkraftig barn- og ungdomsavdeling. Lauritz Johnson døde i 1992, 86 år gammel.

Arkivbasert program fra Perspektivredaksjonen, NRK Faktaavdelingen
Programleder: Vidar Lønn-Arnesen, tlf: 23 04 7136
Prosjektleder: Harald Reitan,tlf: 41 47 60 60
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice. tlf: 815 65 900
info@nrk.no