Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. mai 2011 kl 17.25 Åpen himmel: Kaffekopp og salmesang

Den langsomme sangen


Fiolinisten Kristin Mellem er på jakt etter sine musikalske røtter. I "Åpen Himmel" leter hun seg fram til den langsomme sangen.

Mellem har selv røtter som norsk, sjøsame og kven. I hennes tradisjon, har salmer og sanger blitt sunget mye langsommere enn vanlig. Det har skapt et helt spesielt og inderlig uttrykk. Nå ønsker Mellem å lete fram denne langsomheten og inderligheten.

- Jeg vil sette fokus på denne rike arven, og sørge for at den blir bragt videre. Å finne tilbake til de gamle salmene og måten de ble framført på, er et solidaritetsarbeid, sier hun.

Finner seg selv
Jakten på sine musikalske røtter, blir også et forsøk på å finne seg selv, for Mellem. Hun har selv med seg mye av den læstadianske arven, og ikke minst forteller hun om strengheten i det miljøet, som har satt dype spor.
I denne utgaven av "Åpen Himmel" drar Kristin også til sin barndoms trakter og møter sin tante, Anne Dalheim. Her får hun frisket opp de gamle salmene hun hørte som barn.
Gjennom hele programmet henter hun også fram noe av den samme tradisjonsmusikken i fiolinen si. Det er musikk med både glede og sorg i seg.

- Denne musikken rommer så mye menneskelig håp og smerte, sier hun. - Den blir et ankerfeste i ei kaotisk tid.

Egenproduksjon 2010
Prosjektleder, NRK Temaredaksjonen: Magne Vik Bjørkøy, 73 88 12 00 dir. 73 88 15 86, mobil 90 78 99 50
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900