Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 10. februar 2009 kl 21.25 Nordkalotten 365: Et år på tur med Lars Monsen

Verdens nordligste trekkhundløp

I kveldens episode reiser vi med Lars Monsen på verdens nordligste trekkhundløp, Finnmarksvidda på tvers, fra Alta til Kirkenes og tilbake igjen.

Samboeren Nina Skramstad, som også er en habil hundekjører, og Lars har trent 18 av parets 24 hunder for Europas tøffeste trekkhundløp. Nina og Lars skal begge delta i Finnmarksløpet. Ruta er 1000 km lang og en beinhard utfordring. Det blir lite søvn, og temperaturene kan i verste fall synke til minus 40 grader.

Det viktigste for å kunne kjøre et bra løp er å komme "inn i huene på bikkjene", som Lars Monsen sier. Bare på denne måten fungerer de som et team. Løpet har fått voksende interesse og oppmerksomhet de senere årene. Og naturopplevelsene man får er fantastiske, men Lars har ambisjonene i orden og kjører for konkurransens del.

Om serien
I denne serien realiserer Lars Monsen en drøm han har hatt siden han var guttunge: Å være ett år sammenhengende på tur nord for polarsirkelen i Norge, Sverige og Finland. Et helt år med naturopplevelser fra vår egen nære villmark. Alene med kameraet som følgesvenn legger han ut på en unik reise.

Gjennom en 365 dagers tur på Nordkalotten har Lars Monsen sett årstidene skifte, han har padlet kano, vært på elgjakt, feiret julaften og nyttårsaften, sett snøen smelte og dagene og nettene bli lysere. Han har derfor hatt et drømmeår, ute i naturen, med naturen, seg selv og bikkja Foss som selskap.

Det er turen som er målet i seg selv for Monsen, han liker best å følge den veien fiskestanga peker. Mer enn noen klarer Lars å formidle at det er viktig å følge drømmen sin og at villmarken er fantastisk, den ligger der å venter på deg. Det er bare komme seg ut i den storslåtte naturen!

Om Nordkalotten sier Lars:
- Mine røtter er dypt forankret i skogene og viddene på Nordkalotten. Her kan jeg gå til ro for natta nær sagt hvor som helst, enten det er i fjellbjørkskogen eller på snauvidda – med den dype harmoniske følelsen av å være hjemme.

Det er Lars Monsen selv som har filmet turen. Året på tur har også reslultert i et nettprosjekt på www.nrk.no/monsen og en bok.

Programmet er sendt tidligere.

NRK Underholdning
Foto: Lars Monsen
Regi: Eirik Sandberg Ingstad
Prosjektleder: Hasse Lindmo
Pressekontakt: Karoline Berg, 23049486, 90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Hjemmeside