Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. november 2001 kl 22.30 Kunst nå

Biologisk kunst og dansk kulturnatt

Joe Davies er en av pionerene i bio-kunst. (Foto: Sabine Starmayr)
Joe Davies er en av pionerene i bio-kunst. (Foto: Sabine Starmayr)
Biologisk kunst er skremmende, men aktuell. Denne kunstformen er tema for en av reportasjene i kveldens program, som også tar oss med til Kulturnatt i København. Kunst nå stiller også spørsmålet: Hva er kunst som oppstår ”i det tredje rom?” Svaret får du på Kiasma, museet for samtidskunst i Helsinki.

Bilogisk kunst kombinerer vitenskapens teknikker med kunstnerisk tenkning for å skape underlige verk som taler til samtiden. Ved Ars Electronica i Linz, Østerrike, samlet biologer, kunstnere og gallerister seg for å vise og diskutere arbeidet som gjøres på dette spesielle feltet rundt om i verden.

Joe Davies fra USA er en av de fremste figurer i bio-kunst. Han har blant annet spleiset gener for å lage bakterie med innebygget kunst som kan reproduseres i det uendelige. Han har også brukt sin gamle fiskestang koblet til et mikroskop, for å ”fiske” mikroskopiske vesener. Videojournalist Vincent Reilly har sett nærmere på bio-kunstverk.

Kulturnatt i København
12. oktober var det Kulturnatt i København, og Kulturnattens varemerke er mangfoldighet. Det var over 300 steder å velge mellom hvor det var mulig å få oppleve 700 ulike begivenheter. ”Kultur” og ”natt” leder tankene hen til spenning og overraskelser. På vei gjennom natten og byen møter du kunstnerens happening, skuespillerens lille opptrinn, musikeren med sitt instrument eller museet du ikke kjente til. Du får også møte menneskene bak kunsten og vitenskapen.

Kulturnatt åpner dørene til steder publikum vanligvis ikke har adgang til: kulturinstitusjoner, skoler og ministerier. Ingerid Nordstrand og Odd Syse tok turen til København og opplevde Kulturnatt.

Utstillingen ARS 01
Hva er kunst som oppstår ”i det tredje rom?” På Kiasma, museet for samtidskunst i Helsinki, viser de nå mangfoldet av kunst som oppstår som følge av interkulturell kommunikasjon. Vi møter også Tor-Magnus Lundeby, Fredrikstad-gutt som har bodd to år i Helsinki. For første gang stiller han ut et bilde i sitt nye hjemland, som en del av denne store utstillingen på Kiasma, ARS 01. Arild Jonsjord tok turen til Helsinki.

Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Joe Davies er en av pionerene i bio-kunst. (Foto: Sabine Starmayr)