Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. november 2007 kl 22.30 Store studio

Forfatter og superstjerne

Henrik Ibsen var 161 cm høy. Allikevel skrev de fleste som møtte ham at han var en ruvende mann. Denne høsten har Ivo de Figuereido kommet med det andre bindet i sin svære Ibsen-biografi. Denne gangen handler det mye om hvordan Henrik Ibsen strategisk bygde opp sitt eget image og ble til superstjernen Ibsen.

På mange måter var det Henrik Ibsen som skapte ideen om Forfatteren, om det tankefulle geniet som går rundt i verden og observerer før han skriver ned essensen av sine betraktninger i storslagne verk.

Figuereido kommer til Store studio for å snakke om forfatter-image både før og nå. Og som representant for dagens forfatterstand har Store studio invitert Henrik Langeland, som slo gjennom med "Wonderboy" og i år hatt stor suksess med "Francis Meyers lidenskap." Henrik Langeland har sine tanker om hvor åpen en forfatter kan være før han fremstår som en medienisse, og om hvor vanskelig det kan være å finne balansen mellom synlighet og integritet.

Et mirakel fra Manchester
Det legendariske Manchester-bandet Happy Mondays dundret inn på dansemusikkscenen på starten av 90-tallet. Budskapet var enkelt og skamløst: Ta ecstasy og ha det gøy så lenge det varer. Bandmedlemmene levde ut sitt eget evangelium og la ikke skjul på sitt ekstreme dopforbruk.

Da bandet skulle spille inn sitt andre album, ble de sendt til Bahamas for å styre unna den verste doptrafikken. Gutta ble desperate og stjal teknisk utstyr fra platestudioet for å bytte det i dop. De endte til slutt med å selge sine egne klær og sko for å fikse kokain.

Albumet kostet selskapet en kvart million pund og drev dem til konkurs. Mot slutten av 90-tallet gikk bandet i oppløsning og Shaun Ryder endte som tungt narkoman og gjeldsoffer.

Det må sies å være et mirakel at Happy Mondays nå er samlet og klare til ny innsats. Shaun er på beina igjen og har kuttet de tyngste stoffene. Bandet spiller i Oslo 23. november. Store Studios reporter Håvard Braathen møtte ham i Manchester denne uken.

En svensk popprins
Salem Al Fakir er en av årets store nykommere i Sverige. 26-åringen har syrisk opphav, fikk fiolin da han var fire, har jobbet med diverse andre musikalske prosjekter før han satte seg ned i leiligheten sin i Stockholm og spilte inn et helt album på egenhånd: Suverent og lekent har han rappet med seg elementer av Stevie Wonder og søttitalls soul og fønk, her er BeeGees og Beatles, klare innslag av svensk folk og en liten dråpe Melodi Grand Prix, og litt orientalsk krydder for å toppe det hele.

I Sverige har Salem høstet oppsiktsvekkende stor jubel fra et like oppsiktsvekkende bredt publikum. I Store studio er de glade for å kunne presentere ham for seerne!

Verdens beste tv-serie
Tidligere var filmen det mediet som skapte den beste dramatikken i USA. Nå har situasjonen endret seg, og for tiden er det de store tv-seriene som har den høyeste kvaliteten og den høyeste statusen. Serier som "Six feet under", "Sopranos" og "The Wire" er hyllet som geniale mesterverk og gjør at alle manusforfattere som virkelig vil noe nå søker seg vekk fra Hollywood og over til tv-seriene.

Den pågående streiken blant denne yrkesgruppen forteller også om økt selvtillit og vilje til å kjempe for mer belønning for innsatsen. Til Store Studio kommer Thomas Torjussen som er norsk manusforfatter, han har nylig vært i USA for å observere The Wire-skribentene på nært hold. Torjussen jobber nå med å lage en ny norsk tv-serie etter modell av de amerikanske suksessene.

Om Store studio
Store studio er NRKs mandagstalkshow. Programleder Anne Lindmo byr på aktuelle gjester fra kulturlivet, reportasjer og levende musikk.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Anne Lindmo
Prosjektleder: Haagen Guttu
Kontaktperson Store studio: Vaktsjef Helle Vaagland, 23 04 70 00/41 31 84 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900


LENKER
  • Hjemmeside