Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. februar 2011 kl 19.45 Ut i naturen: Magasin

Færre folk og flere harer


Folketallet har gått kraftig ned, men samtidig har antall innbyggere økt betraktelig. Felles for de nye innbyggerne på den lille øya helt nord i Finnmark er at alle har lange ører og hopper rundt på fire bein.

Harebestanden på Rolvsøya i Vest Finnmark har eksplodert etter at de fire første hareungene ble sluppet ut i 1963. Så ble det sluppet ut seks til noen år senere. Nå er det ingen som aner hvor mange harer det er som spretter rundt i fjellet, i fjæra, rundt hus og naust. Men det går historier om jegere som dro fra øya med 200 harer i lasten etter en intens jakthelg.

Hare over alt
Nå har bestanden stabilisert seg på et noe lavere nivå, men fortsatt er det så mange harer på Rolvsøya at da vi slapp vår drevne harehund Tyra, glemte hun alt hun hadde lært om hvordan forfølge et spor og en hare. Her spratt det jo fram nye harer over alt!

Slik blir det på ei øy når det slippes ut en ny art på et sted hvor det nesten ikke finnes naturlige fiender for dette dyret. Det er ikke rev på øya, og bortsett fra mennesker, er det bare en og annen kongeørn som truer de nye og fryktsomme innbyggerne på Rolvsøya.

Trær kan fortelle
Det er et stress å være byttedyr. De må alltid være på vakt overfor de som vil drepe dem. Derfor er det ikke tilfeldig hvordan en flokk med småfugler slår seg ned i et tre. Vi skal se nærmere på hvorfor akkurat den granmeisen velger nettopp den greina. Men også trær har noe å lære bort og de kan faktisk fortelle historier. Ett av trærne vi besøker i Sogndal har for eksempel opplevd svartedauen.

Redd elg
I serien med mer eller mindre halsbrekkende aktiviteter skal vi følge en snø-kiter, og i seervideoen støter vi på en elgkalv som søker trygghet hos fotografen.

Egenproduksjon, 2010
Programleder: Kari Toft
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, tlf 55 27 57 08 / 93496759
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900