Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. august 2005 kl 19.55 Gastronomi: Kokekunsten

Verdens eldste oppskrifter

Den franske stjernekokken Paul Bocuse snakker meget pent om norske kokker (Foto: Per Jordal, NRK)
Den franske stjernekokken Paul Bocuse snakker meget pent om norske kokker (Foto: Per Jordal, NRK)
>ing>Tidlig begynte menneskene å tilsette krydder og urter for å gi maten en mer spennende smak? Henry Notaker viser seerne verdens eldste oppskrifter.

De eldste oppskriftene er 3500 år gamle, og er risset inn på leirtavler fra Mesopotamia, midt i det som nå er Irak. Men de ligger i trygg forvaring på et museum i USA. Vi blir også med til Italia der middelalderens kokekunst nådde toppen, og til Amerika som ga oss europeere nye råvarer: mais, poteter, tomater, avokado, sjokolade og kalkun, for å nevne noen.

Fransk kokkekunst
Høydepunktet er likevel Frankrike. I Paris oppsto den moderne restaurantkulturen rundt år 1800, og i Lyon vokste vår tids mest legendariske kokekunst fram, rundt blant andre stjernekokken Paul Bocuse, som for øvrig snakker meget pent om norske kokker. Paul Bocuse forteller om sin overraskelse da en nordmann vant den berømte kokkekonkurransen i Lyon. Og vinneren, Bent Stiansen, avslutter serien med en helstekt sau, og uttaler sin store respekt og beundring for steinalderens kjøkken.

Om serien
NRKs matserie "Gastronomi" er en fabelaktig reise i matens verden og i matens historie. Programlederen Henry Notaker tar seerne med til keisertidens Kina, til fastfoodkulturens USA og til potetprester på den norske landsbygda. Han læres opp til å spise indisk mat med fingrene, får smake den ekte balsamicoeddiken i en kjeller i Modena, deltar i vinterblot på Island, inspiserer isproduksjonen på det stedet icecream sundae ble oppfunnet, snakker med en kokkepike som laget vegetarmat til Mahatma Gandhi, drøfter den norske kokkerevolusjonen med Paul Bocuse og serveres brennevin på et fransk apotek.

Sammen med regissøren Per Jordal og fotografen Håvard Jenssen har Notaker reist kloden rundt for å finne de rette situasjonene og de rette bildene til denne serien som tar historien på alvor, men samtidig holder en lett og underholdende stil. Programserien bygger på boka "Gastronomi – til bords med historien", som Henry Notaker utga i 1986 og som snart har solgt i 20 000 eksemplarer. Notaker en internasjonalt anerkjent ekspert på gamle kokebøker, og er blant annet blitt invitert til å holde forelesninger om europeisk mathistorie ved franske universiteter.

Kveldens program er det siste i serien på 6 episoder. Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar fra Program Oslo, Kulturavdelingen
Programleder: Henry Notaker, henry@notaker.com
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78