Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 12. oktober 2009 kl 19.55 Tingenes tilstand

Banebrytende oppfinnelser

Nils Sigurd Heien (t.v.) samler på traktorer. (Foto: Teddy TV)
Nils Sigurd Heien (t.v.) samler på traktorer. (Foto: Teddy TV)
Petter "Askeladden" Schjerven fortsetter sin søken etter kuriøse samlere og i kveld blir det litt traktorkjøring og matlaging med jur som ingrediens. Han får også tid til å se hvordan det går med noen av fjorårets samlere.

I kveldens utgave av "Tingenes tilstand" er det tid for å titte litt på samlinger av ting som forandret verden den gangen de kom, som for eksempel traktoren og synthesizeren.

Det blir også besøk hos landets største kokeboksamler, og matlaging med en ingrediens de færreste av oss har hatt nær tungen, nemlig ku-jur!

Det blir også møte med noen av samlerne ved forrige sesong, som har hatt veldig forskjellige utvikling det siste året – noen har doblet antallet klenodier, mens andre har sett på mens år med hard samling har blitt flammenes rov…

Om serien
"Tingenes tilstand" handler om folk som samler. Det er mange ulike grunner til at man samler, og det er ulike teorier omkring temaet. Men en ting kan man slå fast: Har man ikke kunnskap om gjenstandene, dummer man seg raskt ut som samler. Derfor blir jakten på kunnskap like viktig som jakten på ting for samlerne, sier kulturhistorikerne.

Biologene eksemplifiserer: Samling stammer fra jegere og samlere: Det er mer logisk å samle på hermetikk enn frimerker, men basisen er at det kan være "kjekt å ha" til en "regnværsdag".

Høsten 2009 sendes sesong 2 av "Tingenes tilstand". Sesong 1 gikk på NRK1 høsten 2008.

Eksternprodusert underholdning: Teddy TV
Prosjektleder: Christina Rezk Resar
Kontaktperson: Hilde Ljøen, 95 70 11 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no