Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 7. februar 2009 kl 19.45 Islamske perler

Islam i kunst og arkitektur

Professor Akbar Ahmed, en av verdens ledende autorieteter på islam, tar oss med gjennom islams kunstverden i tre sendinger. (Foto: TVF Int.)
Professor Akbar Ahmed, en av verdens ledende autorieteter på islam, tar oss med gjennom islams kunstverden i tre sendinger. (Foto: TVF Int.)
Islam manifesterer seg gjennom en rekke praktfulle arkitektoniske og kunstneriske byggverk – i flere verdensdeler. Professor Akbar Ahmed, en av verdens ledende autoriteter på islam, tar oss i tre sendinger med til Israel, Egypt, gjennom Nord-Afrika til Spania, videre til Iran og til sist til den europeiske delen av Tyrkia.

En del av den muslimske verdens kunstneriske og arkitektoniske prakt vises i en tredelt serie på NRK2. Sentralt står Klippemoskeen i Jerusalem, Kirbet al-Mafjar i Jeriko, Ibn Tulun-moskeen og Sultan Hassan Madrasa-skolen i Kairo, Fredagsmoskeen og Kongemoskeen i Isfahan (Iran), Den blå moské og Suleimanmoskeen i Istanbul – samt den største verdslige perlen innen den muslimske verden Istanbuls Topkapi-palass.

Islams utbredelse
I Damaskus ligger et byggverk som forteller om islams tidlige tid, Den store moské fra 700-tallet. I Jerikos Khirbet al-Mafjar-palass finnes de første gasellemosaikkene, et ikon i islamsk kunst. Vi følger islams utbredelse etter hvert som religionen vinner fotfeste vestover mot Nord-Afrika og i Spania. Kairo har alltid vært, og er fortsatt, en av verdens mest betydningsfulle byer innen islam.

Lite i Irak, mye i Iran
I Irak er det lite av høyverdig islamsk materiale som har overlevd, i Iran derimot representerer Fredagsmoskeen og Kongemoskeen to høydepunkter i islamsk byggekunst. Begge står i Esafhan, den første fra 1100-tallet, den siste av langt yngre dato, bygd av Shah Abbas på tidlig 1600-tall.

Islam i Europa
Serien avsluttes i Istanbul. Her hviler ofte islamske og bysantinske byggverk side om side, iblant oppå hverandre. Eller også modellert etter hverandre, slik tilfellet er med Den blå moské (reist 1606 – 1616), som er bygd etter modell av Hagia Sophia-katedralen i det gamle Konstantinopel (reist 532 – 537).

På klippegrunn
Akbar Ahmed, leder for instituttet for islamske studier ved American University i Washington DC, innleder programserien ved Klippemoskeen i Jerusalem. Dette er den første store bygning med tilknytning til islamsk religion. Den ble påbegynt 691, altså bare noen tiår etter Muhammeds død.


Britisk dokumentar i tre deler (2006)
Originaltittel: Glories of Islamic Art
Produsert av: TVF International
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no