Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 16. juni 2000 kl 20.10 Planetene: Ulike verdener

Planetene: Ulike verdener (ttv)


NRK2 fredag 16. juni kl 20.10
Planetene (1:8)

Unik reise i vårt solsystem

BBCs fremragende tv-folk kjenner ingen grenser. I en storslått serie i åtte deler tar de oss med på en spektakulær og fascinerende romtur som strekker seg helt ut til de ytre delene av vårt solsystem - til verdener som nylig er blitt oppdaget i vår galakse.

For første gang på fjernsyn får vi se den mørke siden av månen, det første farefulle spranget gjennom Saturns ringer og søking etter hav med varmt vann under Europas isskorpe.

Vanskelig felt
Forklaringen på solsystemets opprinnelse og utvikling er et av de vanskeligste felt i kosmologien. Det er blitt framlagt en rekke hypoteser og teorier, men ingen har ennå vært helt tilfredsstillende.

Serien viser hvordan vår forståelse av solsystemet har gjennomgått radikale forandringer både i forhold til avstander, historie og hvordan paradigma etter paradigma er blitt forandret etter hvert som teknologi og forskning har nådd lengre og lengre ut i verdensrommet.

\"Planetene\", som blant annet presenterer siste nytt innen romforskning, er den mest omfattende fjernsynsserien som noensinne er laget om verdensrommet. Over 1000 astronomer, ingeniører og astronauter har tatt del i det omfattende researcharbeidet som varte i to år.

Turbulent historie
Det første programmet fokuserer på planetenes turbulente historie og avslører hemmeligheter om våre naboer i verdensrommet. Ved hjelp av fascinerende grafikk er vi vitne til dannelsen og utviklingen av planetene i vårt solsystem. Programmet tar parallelt for seg utviklingen innen astronomi og romfart.

De ni planetene som utgjør vårt solsystem, er så forskjellige at man knapt kan tro at de kommer fra samme familie. Hvorfor er de fire innerste planetene små og fjellrike og de fire ytterste gigantiske baller av gass? Hvorfor er jordens kjerne av nikkel og jern mens Jupiters er av metallisk hydrogen? Hvorfor er Neptun blå og Saturn brun?

Pluto, som ble oppdaget av Clyde Tombaugh ved Lowell-observatoriet i 1930, er den ytterste og den eneste av de ni planetene som ennå ikke er besøkt av et romfartøy. Vil møtet med denne lille ballen av is og stein tegne et tydeligere bilde av hvordan planetene ble skapt?

NRK2 mandag kl 20.10
Tidligere sendt NRK1.11.99

Bilder
1. Den storslåtte BBC-serien tar oss med på en fascinerende romtur som strekker seg helt ut til de ytre delene av vårt solsystem.

2. Clyde Tombaugh, oppdaget Pluto i 1930.

Dokumentarserie i åtte deler fra BBC Worldwide
Regi: John Lynch
Norsk kommentar: Erik Tandberg
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23 04 81 23