Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 16. mai 2009 kl 20.00 Kulturdokumentar: Kven er Kurt Wallander?

Wallander under etterforskning

Henning Mankell forteller sannheten om sin detektivhelt Kurt Wallander. (Foto: BBC)
Henning Mankell forteller sannheten om sin detektivhelt Kurt Wallander. (Foto: BBC)
Kurt Wallander er Sveriges fremste detektivhelt. I en BBC-dokumentar forteller Henning Mankell, forfatter av Wallander-bøkene, sannheten om hvordan den mest kjente karakteren i bøkene hans ble til.

Vi følger med Henning Mankell i Sverige og til hovedstad i Mosambik, Maputo, der han bor sammen med sin hustru. I løpet av opptakene deler han sitt syn på verden og gir en viss innsikt i sine arbeidsmetoder.

En annerledes helt
Kurt Wallander er veldig forskjellig fra den tradisjonelt tøffe politimann. Han reagerer på fare med senkede skuldre og med en lammende følelse av at dette er mer enn han kan hamle opp med.

Så handler også Mankells bøker om langt mer enn politiarbeid. I dokumentaren forklarer Mankell at hans egentlige ærend er å "avsløre" samfunnet. Og at han bruker figuren Wallander til å uttrykke sine reaksjoner på en rekke traumatiserende hendelser som er oppe i tiden. Hendelser som gir grobunn for den nye høyrepopulismen: Illegale innvandrere, den stigende kriminalitets- og voldsbølgen, økende arbeidsløshet og sosial utrygghet.

Mankell vil slå et slag for dem som havner i skyggen, for de desperate, løse eksistensene. Han er også ute etter å gjøre et sorgarbeid underveis på den lange og pinefulle blindvei som den svenske velferdsstat er inne i.

Andre som medvirker i dokumentaren er Wallanders kollega Jan Guillou og skuespilleren Kenneth Branagh. Sistnevnte har framstilt Wallander i flere filmer for britisk fjernsyn.

Britisk dokumentar (2008)
Originaltittel: Who is Kurt Wallander?
Produsert av: BBC Worldwide
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900