Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 4. juni 2005 kl 15.35 Norske filmminner: Andrine og Kjell

Den vanskelige ungdomskjærligheten

Andrine og Kjell går i samme klasse på Borcks privatskole i Storvågen. De skal ta eksamen til våren, men som kjent er det mange andre ting som står i hodet på 17-åringer, og den slags kan føre til litt av hvert.

De to hovedpersonene opplever den store kjærlighet og møter de voksnes verden for første gang. Andrine kommer fra et fattig fiskevær ute i havgapet hvor hun vokste opp blant fremmede. Penger har hun fått av sin ugifte mor i Amerika.

Kjell går om igjen i klassen. Ikke fordi han har dårlige evner, men fordi han året forveien gjorde en tabbe og ble utvist fra eksamen. Han står i stadig opposisjon til sin prektige familie. Ikke minst er forholdet til søsteren vanskelig. Hun opptrer fra tid til annen som om hun skulle være forelsket i sin egen bror. Problemene oppstår da Andrine leier et kvistrom hos Kjells foreldre. Den første tiden ser hun med mistro på den nokså uryddige og oppfarende gutten. Men en dag skjer det noe som får henne til å forstå hva som ligger skjult bak Kjells fasade.

Undervurdert
Det har vært hevdet at "Andrine og Kjell" fra 1952, som er bygd på en roman av Gisken Wildenvey, er en av de mest undervurderte filmene til Kåre Bergstrøm. Han er mest kjent for kriminalfilmen "De dødes tjern" i 1958, mens hans øvrige produksjon er relativt lite kjent. "Andrine og Kjell" var hans debutfilm.

"Andrine og Kjell er en vakker kjærlighetshistorie og er en seier for et filmmiljø som gikk gjennom en modningsprosess i disse årene". Slik ble filmen beskrevet da den tidligere i 1997 ble satt opp på programmet i Cinemateket i Oslo.

Norsk spillefilm fra 1952
Manus: Kåre Bergstrøm etter Gisken Wildenweys bok
Regi: Kåre Bergstrøm
Pressekontakt: Anna-Marie Normann , tlf 23 04 78 53