Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. mars 2010 kl 22.25 Migrapolis: Á la carte-muslim

Mangfoldige muslimer

 Per ble til Josef, og Hansen til Assidiq, da den unge, kristne gutten konverterte til islam. Han velger å kle seg sånn at det synes. (Foto: Rune Hansen, NRK)
Per ble til Josef, og Hansen til Assidiq, da den unge, kristne gutten konverterte til islam. Han velger å kle seg sånn at det synes. (Foto: Rune Hansen, NRK)
Hvordan en muslim skal se ut, og hva hun/han skal gjøre og ikke gjøre, varierer like mye som for andre religiøse personer. Det som gjelder i dag, gjelder kanskje ikke i morgen.

Slik ble det i alle fall for 21 år gamle Per Hansen. For ett år siden konverterte den kristne gutten til islam. Han endret også sitt rotnorske navn til Josef Assidiq. I begynnelsen tok foreldrene hans det svært tungt. De hadde gitt sønnen en kristen oppdragelse, og ønsket at han forble kristen. Nå legger de til rette for livsstilen til Josef, som blant annet betyr at han ikke spiser svinekjøtt.

Selv om han er norsk, opplever også Josef å høre at han bør pelle seg hjem. Han har også mottatt drapstrusler på grunn av sin tro. - Inshallah (hvis Allah vil), forblir jeg muslim resten av mitt liv, sier Josef, som med klær og skjegg viser at han er muslim.

Uten sjal
Det gjelder ikke journalist og fotograf Fatima Elkadi. Fem ganger om dagen vender hun seg mot Mekka og ber. Fatima (24) ser på ingen måte ut slik vi kanskje forventer at muslimske kvinner skal se ut. - Jeg gav etter for sosialt press, sier hun om å kaste sjalet. Det ble for mange hindringer med å bruke det.

Fatima er likevel ikke mindre troende uten sjalet. I tillegg til jobben som fotograf, er Fatima aktiv med veldelig arbeid, noe som er viktig for en muslim.

Frilyndt muslim
- Om hunder er urene? Nei, jeg syns ikke det, sier Nedim Dizdarevic. Han er født muslim, men ble ikke praktiserende før under krigen i det tidligere Jugoslavia. Det kommunistiske landet hadde få praktiserende muslimer.
Nedim kom til Norge fra Bosnia 13 år gammel i 1993. Her fikk han stadig spørsmål om hvilken muslimsk gruppe han tilhørte. Men han hadde ingen tilhørighet, og laget sine egne regler.

Nedim er samboer med Susanne Munch Rasmussen. - Man trenger ikke skrive under på et papir for å elske hverandre. - Man trenger ikke skrive under for å lage barn heller, ler de to som har en datter sammen. Hvorvidt datteren vil bli kristen eller muslim, kan de ikke si noe om. Det får hun velge selv.
Egenproduksjon: Østlandssendingen. 2010

Programledere for kveldens sending: Hung Ba Mai, Azka Baig og Noman Mubashir.
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 PublikumsseviceLENKER
  • Hjemmeside