Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 19. juni 2013 kl 21.25 Europa - en reise gjennom det 20. århundret

1914 - Wien og Sarajevo

Historikeren Geert Mak oppsøker etterkommerne etter det berømte skuddet i Sarajevo.  (Foto: NPO )
Historikeren Geert Mak oppsøker etterkommerne etter det berømte skuddet i Sarajevo. (Foto: NPO )
Utbruddet av den første verdenskrig satte et endelig punktum for den optimismen som hadde preget begynnelsen av 1900-tallet.

Den 28. juni ble erkehertug Franz Ferdinand myrdet av den serbiske nasjonalisten Gavril Princip. En hendelse også kjent som "skuddet i Sarajevo". Seks uker senere ble det erklært krig.

I Wien møter den nederlandske forfatteren og journalisten Geert Mak barnebarnet til Franz Ferdinand. Og likeledes møter han en slektning av morderen i Sarajevo, som i vår tid stadig er preget av de siste krigshandlingene på Balkan. Gavril Pricip blir den dag i dag enten betraktet som helt eller skurk, alt etter hvem som blir spurt.

Om serien
Den bestselgende boken "Europa" av den nederlandske historikeren Geert Mak er utgangspunktet for denne tv-serien på 35 episoder.

Mak tar oss med på en reise gjennom 1900-tallets Europa. Med tog, bil og båt ferdes han gjennom historien og over kontinentet fra århundreskiftets Wien, via Madrid, Volgograd, Berlin og Tjernobyl, til ruinene i Sarajevo. Programmene inneholder unikt dokumentarisk materiale og lar oss møte mennesker som på en eller annen måte er påvirket av de hendelsene som har preget det tjuende århundret. Vi er alle en del av Europa, men hver av oss har sin egen historie å fortelle.

Nederlandsk dokumentarserie, 2009
Originaltittel: In Europe
Produsent: NPO
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice