Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 18. oktober 1999 kl 20.10 Menneskekroppen: Pubertet

Menneskekroppen: Pubertet (ttv)


NRK1 mndag 18. oktober kl 20.10
Menneskekroppen: (4:8) Pubertet

Puberteten - en biologisk revolusjon

Nå kommer motsetningsforholdet til tradisjonelle autoriteter som foreldre og lærere. Humøret svinger, og kvisene spretter fram. En biologisk revolusjon finner sted. Den fascinerende serien Menneskekroppen fokuserer i kveld på den vanskelige puberteten - når jenter blir kvinner og gutter blir menn.
Over en periode på omlag fire opprivende år går kroppen og hjernen gjennom en biologisk revolusjon fra barndom til seksuell modenhet. Det er uten tvil en frustrerende, men utfordrende prosess.
- Når du er tenåring, blir du Bolsjevik. Du får menstruasjon, hofter, skamhår og pupper. Egentlig ønsker jeg ikke at dette skal skje, sier en av tenåringene vi møter i dokumentaren, britiske Beatrice Maud. Vi følger henne gjennom topper og nederlag i puberteten.

Hormoner
- Hvis det å gjennomleve puberteten føles som en skrekkhistorie, er kjeltringen i historien hormoner. Siden hormonene overfører impulser ad kjemisk vei, kalles de ofte organismens \"kjemiske budbærere\". Disse tynne, kjemiske beskjedene, som produseres i spesielle celler og vev, er utenfor vår kontroll. Plutselig strømmer horder av dem gjennom blodbanene og gir ordre til kroppen om forandring, forteller vår guide på reisen gjennom menneskekroppen, professor Robert Winston.
Hormonene påvirker hastigheten og intensiteten av en lang rekke biokjemiske prosesser. Virkningen omfatter organismens utvikling, vekst og modning. Hormonene får blant annet muskler og bein til å bli større. Jentenes hofter blir gjennomsnittlig fire centimeter bredere enn guttenes. Kvinner skal jo fødebarn.
Hormonene får videre håret til å gro på uvanlige steder. Og noen ganger svikter de oss, som når stygge kviser spretter ut.
De påvirker også på en fascinerende måte hjernen. De får tenåringen til å tenke på nye ting på en måte som kanskje får en til å endre livssyn. Denne forandringen skyldes en voldsom utvikling i hjernen, som forskere først nå begynner å få en forklaring på. Dette får vi høre mer om i kveldens dokumentar.

NRK1 mandag kl 20.10

Bilde (Via Scanpix/Internett)
1. Adrenalinhormon.

2. Små hulrom i vevet, alveol, i en lunge.

Dokumentarserie fra BBC i åtte deler
Pressekontakt i Fakta innkjøp: Gunilla Gaarder: tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123