Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 25. juli 2005 kl 20.25 Faktor: Døden bak styret

Livsfarlig på to hjul

Linda Eide vil vite hvorfor det er livsfarlig å sykle i Bergen. (Foto: Odd Arne Larsen, NRK)
Linda Eide vil vite hvorfor det er livsfarlig å sykle i Bergen. (Foto: Odd Arne Larsen, NRK)
Før var sykkelen et av de viktigste transportmidlene i Norge. Nå setter færre og færre seg bak styret. Det er nemlig livsfarlig å sykle her til lands. I kveldens Faktor ser Linda Eide på forholdene i Bergen. Hun drar også til den svært sykkelvennlige Hansa-byen Groningen i Nederland. Hva kan vi lære av dem?

Bare fire prosent av all transport foregår på sykkel på landsbasis, og i Bergen er tallene enda lavere. Her står sykkelen for bare tre prosent av all transport.

– Hvorfor er det sånn? vil Faktor-journalist Linda Eide vite. "Alle" vil jo at vi skal sykle mer for å redusere biltrafikken, redde miljøet og for vår egen helses skyld, men trafikken hindrer oss i å gjøre det.

I tillegg til å sykle rundt i Bergen, sykler Eide også rundt i en annen gammel Hansa-by, Groningen i Nederland. Akkurat som Bergen var denne byen dominert av biler på 70- og 80-tallet, men i dag står sykkelen for hele 65 % av alle transport og er uten tvil det viktigste framkomstmiddelet i byen. Fra sykkelsetet vil Linda Eide finne ut hva som skiller livsfarlige Bergen fra sykkelvennlige Groningen, og hva som skal til for at nordmenn henter sykkelen fram fra boden.

Programmet er sendt tidligere

Egenprodusert dokumentarprogram fra NRK Program Riks, Bergen (2005)
Programansvarlig: Linda Eide
Prosjektleder: Svein Haaland
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252