Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 torsdag 10. april 2008 kl 21.00 Landeplage: Jenter

Landeplagen om jenter

Ravi møter Jo Nesbø fra Di Derre i kveldens landeplage om
Ravi møter Jo Nesbø fra Di Derre i kveldens landeplage om "Jenter". (Foto:Dinamo Story)
Kveldens landeplage handler om jenter som kommer og jenter som går, men det ser ut til at kveldens landeplage er kommet for å bli. Igjen går Ravi til kildene for å finne ut hvorfor.

I 1994 kom popgruppen Di Derre ut med albumet "Jenter og sånn", en plate med «elleve sanger om kvinner og én om jakka mi,» i følge gruppen selv. Av disse var det singelen "Jenter" som slo an først, og førte til et nasjonalt gjennombrudd for Di Derre. Men hvorfor har "Jenter" blitt en landeplage som fortsetter å følge oss?

Er dette på grunn av Jo Nesbøs karisma som frontfigur eller at avsenderen i teksten er en matador? Kan det være fordi refrenget er så godt egnet for allsang eller fordi melodien er så fengende? Eller kan det ha noe å gjøre med at det er en reinspikka jentelåt?

Via pubertale beretninger om forhold som oppstår på steder som St. Hanshaugen og Frognerparken, og som så tar slutt når isen går eller når døra smeller, søker Ravi svarene og møter blant andre Jo Nesbø, Even Ruud (professor i musikkvitenskap), Kai Robøle (plateprodusent) og Wolfgang Plagge (klassisk komponist og pianist).

Om "Landeplage"
Ravi er tilbake med åtte kjente og kjære melodier i andre sesong av "Landeplage", og han undersøker hva det er som gjør at noen låter aldri dør, men får stadig nye lyttere i generasjon etter generasjon.

Underholdningsserien "Landeplage" gir innblikk i historiene rundt låter som har levd i årevis som store norske hitlåter. Ravi møter bakmenn og frontfigurer, og forteller på finurlig vis hvordan låtene har kunnet leve.

Låtene i vårens utgave av "Landeplage" er "Kjærlighet" med Sissel Kyrkjebø, "La det Swinge" med Bobbysocks, "Nei, så tjukk du har blitt" med Ole Ivars, "Sunday People" med The Monroes, "Eg ser" med Bjørn Eidsvåg, "Noen ganger er det all right" med Odd Børretzen & Lars Martin Myhre, "Livet er for kjipt" med Lars Kilevold og "Jenter" med DiDerre.

Underholdningsdokumentar produsert av Dinamo Story for NRK Underholdning
Programleder: Ravi
Regi og manus: Truels Zeiner-Henriksen
Prosjektleder NRK: Jo Raknes
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 23 04 40 79 / 911 64 716
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no
Blir også sendt torsdag (NRK3).