Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 18. januar 2003 kl 19.55 Hotell i særklasse

Basil - moralens vokter

John Cleese har rollen som hotelleieren Basil Fawlty. (Foto: EX RT)
John Cleese har rollen som hotelleieren Basil Fawlty. (Foto: EX RT)
En hetebølge sveiper over feriestedet Torquay, hvor hotellet ”Fawlty Towers” befinner seg. Hotelleieren Basil Fawlty er overbevist om at varmen også fører med seg en lav moral – i hvert fall når det gjelder forholdet mellom kjønnene.

Bryllupsforberedelser på hotellet, en amorøs fransk dame og en svært beruset Manuel bringer fram det verste i Basils puritanske natur. Dessuten plager det ham å se Sybil helt åpenlyst flørte med en mann i hotellets vestibyle. En slik oppførsel hører ikke hjemme på et velrenommert hotell som Fawlty Towers, mener han. Basil begynner å tro at Torquay er forvandlet til et slags Sodoma og Gomorra når han får se at Polly kysser en fremmed mann i resepsjonen. Rett etterpå får han øye på et ugift par som helt tydelig har til hensikt å dele samme rom.

Basils selvpålagte jobb som moralens vokter blir satt på en hard prøve når Mrs. Peignoir, en fransk antikvitetshandler, flørter vilt med ham. Det er duket for mange misforståelser når Basil ser syndens hode stikke fram, selv når situasjonen har en helt normal forklaring. Hans nidkjære jakt på umoralen fører til slutt til at han selv kommer i gapestokken: gjestene blir vitne til noe de oppfatter som en kompromitterende situasjon med en beruset Manuel.

Om ”Hotell i særklasse”
”Fawlty Towers” er originaltittelen på komiklassikeren hvor John Cleese har hovedrollen som den maniske hotelleieren Basil Fawlty. Serien er en av BBCs største suksesser - i år 2000 ble den kåret til tidenes mest populære tv-serie blant 20 andre i Storbritannia.

Serien ble produsert i 1975 og 1979, og ble sist vist på NRK i 1991.


Britisk situasjonskomedie, BBC fra 1975
Originaltittel: Fawlty Towers
Regi Bob Spiers
I rollene: John Cleese, Prunella Scales, Connie Booth og Andrew Sachs
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83