Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 19. oktober 2010 kl 21.30 Bokprogrammet: Stille bestselgere

Stille bestselgere


Forlagene og bokhandlerne driver massive salgskampanjer for å få oss til å kjøpe det de ønsker vi skal kjøpe. Men noen bøker finner veien til lesernes hjerter selv - de stille bestselgerne.

Det blir veldig lett å velge Lars Saabye Christensens nye roman når den ligger i kjempestabler i utstillingsvindu og på bord inne i butikken, men noen bøker finner veien til leserne uten denne eksponeringen. Det kalles munn-til-munn metoden eller jungeltelegrafen. Hvordan kan en bok som ingen i utgangspunktet satser på bli en internasjonal bestselger?

La meg synge deg stille sanger
Svenske Linda Olsson hadde et langt yrkesliv som jurist bak seg da hun meldte seg på et skrivekurs. Det resulterte i romanen "La meg synge deg stille sanger" som ble utgitt på New Zealand i 2005. Nå har boken blitt et fenomen i 20 land, den er dramatisert for radio og den skal filmes. Bare her i Norge har boka solgt i et opplag på 170 000, og den ligger fortsatt høyt på bestselgerlistene. Linda Olssons roman er et klassisk eksempel på en bok som spres via jungeltelegrafen. Bokprogrammets videojournalist Hanne Skrikerud har møtt Linda Olsson i Dalarne i Sverige, der handlingen i boka utspiller seg.

Åsne Seierstads bok "Bokhandleren i Kabul" fikk dårlig kritikk i Dagbladet. Tidligere hadde forfatteren utgitt en bok som solgte i 1500 eksemplarer. Åsne Seierstads forlegger Anders Heger kaller det som skjedde med "Bokhandleren i Kabul" for et "epidemisk salg". Det var snakk om en smitteeffekt, som overgikk den vanlige jungeltelegrafen i intensitet.

Klassikeren Elstad
Som et av de klassiske eksemplene på et helt forfatterskap som på denne måten eksploderte salgsmessig, har Bokprogrammet valgt Anne Karin Elstad og hennes debut i 1976. Anne Karin Elstad arbeidet som lærer da hun, inspirert av sin egen families historie, begynte å skrive i 1975. Resten er norsk forlagshistorie, spesielt for hennes forlag Aschehoug, som først prøvde å selge henne som underholdningslitteratur med en glorete forside. Et helt annet publikum oppdaget henne og løftet henne opp til en av landets mest elskede forfattere gjennom mer enn 30 år. Siss Vik møter Anne Karin Elstad og hennes første redaktør Tom Kristensen i Aschehougs villa på Frogner.

Om Bokprogrammet
Programleder Siss Vik gir deg ukentlige møter med alt fra nobelprisvinnere til kioskdronninger. Hun retter bokprogrammets sultne lesebriller over brennaktuelle tekster, stille bestselgere, politisk propaganda og hip hop-tekster.

Egenprodusert litteraturprogram (2010)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen , tlf 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no