Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. februar 2002 kl 19.30 Ut i naturen: Tid til stillhet

Stillhetens lommer

Vi mennesker trenger lommer av stillhet. Disse finner vi blant annet i naturen (Foto: NRK)
Vi mennesker trenger lommer av stillhet. Disse finner vi blant annet i naturen (Foto: NRK)
I Norge er 300.000 mennesker plaget av støy. Over 1,2 millioner bor i områder der trafikkstøyen er over 55 desibel. Ikke rart da, at noen søker ”lommer av stillhet”. Mange finner den i naturen. I kveld møter vi tre av dem.

De tre har på hver sin måte innsett at de ikke kan ha et godt liv uten rom og tid til stillhet. Det var et radiokåseri om stillhet av Inge Eidsvåg som satte programskaper Tove Austad på ideen.

Kontinuerlige tordenskrall
Opprinnelig satte høye lyder, som tordenskrall eller brøl fra ville dyr, kroppen vår i alarmberedskap. Men dette skjedde ikke så ofte. I dag har støynivået endret seg, uten at vi egentlig har fulgt med på denne forandringen. Dermed bruker vi svært mye av vår oppmerksomhet til å stenge støyen ute, forklarer Inge Eidsvåg. Vi blir med ham til Eidsvågen på Hitra der han har de fineste bildene av stillhet fra barndommen.

Fra New York til Hitra
Amy Lightfoot er amerikansk, men har bodd i Norge i 18 år. Hun brøt opp fra et hektisk liv som børsmegler i New York, og bosatte seg ytterst ute på Hitra, uten strøm, vann eller veiforbindelse.

– Jeg tror ikke jeg hadde satt så stor pris på dette hvis jeg ikke hadde vokst opp i det urbane Amerika, sier Amy, som liker de ytre omstendighetene som nå styrer livet hennes.

Stillheten åpner oss
Trommeslager Ole Hamre lever av å lage lyd, men er avhengig av stillhet for å finne inspirasjon. Den finner han på Sotra, et sted han oppsøker sommer som vinter. - Vi blir bombardert av lyder og støy hele tiden, og det gjør at vi stenger for inntrykkene. Naturlyder, ro og stillhet gjør derimot at vi åpner oss, sier Ole, som mener at for å kunne spille bra, må man åpne seg.

- Jeg kan huske det. Hvordan det var å ligge time etter time på magen og fiske krabber nede i fjæra. Og det gjør at jeg vet at jeg kan komme dit igjen, sier programskaperen Tove Austad. Og kanskje kan møtet med disse menneskene sette oss på sporet av hvordan vi skal finne våre egne lommer av stillhet.

Egenprodusert naturdokumentar fra Faktaavdelingen
Programansvarlig: Tove Austad
Redaksjonssjef Ut i naturen: Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Vi mennesker trenger lommer av stillhet. Disse finner vi blant annet i naturen (Foto: NRK)