Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 12. juli 2009 kl 19.45 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Bruaset på tur til grisgrendte strøk

Oddgeir Bruaset tar oss med på rundtur i det langstrakte landet vårt, til steder
Oddgeir Bruaset tar oss med på rundtur i det langstrakte landet vårt, til steder "der ingen skulle tru at nokon kunne bu" (Foto: Rune A. Hansen)
Drømmer du om å slå deg ned på et skjær i havet eller en fjellhylle, fjernt fra travle bygater, stress og støy? I sommer er det gjensyn med Oddgeir Bruasets propulære programserie som tar oss med til steder "utenfor allfarvei".

– Vi skal ut til kysten, inn i fjordene og opp i fjellene, vi skal nord og sør, øst og vest, og overalt treffer vi folk som har et spennende sted å vise fram og en interessant livshistorie å fortelle. Noen er gamle, noen er unge, noen er innflyttere, noen har bodd der hele livet, men alle har det til felles at de ikke lever der fordi de må, men fordi de vil – simpelthen fordi de tror at de får mer ut av livet.

Uren luren
I kveld møter vi Ingeborg og Steinar Gaundal, mor og sønn, som lever på fjellgården Gaundalen i Nord-Trøndelag, milevis fra nærmeste nabo.

Gården ligger i villmarken, en halv mils vei fra svenskegrensen, og helt til det siste har gaundølene vært uten veiforbindelse. Men for noen år siden fikk Steinar bygd en grusvei inn til innsjøen Torrøn på svensk side, og etter en halvtimes båttur over den og etter en times biltur på svenske veier, kan han igjen krysse grensen og ta seg ned til Verdalen. Alternativt kan han gå langs de gamle stiene over fjellet til Snåsa, slik forfedrene alltid har gjort, og slik han også gjorde det tidligere. Etter tre mil og seks timers gange vil han være framme hos nærmeste nabo.

Flystripe
Men nå har den nye tiden også erobret Gaundalen. For å slippe gangturen over fjellet eller den lange omveien om Sverige, har Steinar kjøpt seg fly og opparbeidet en landingsstripe bak låven. Og mor Ingeborg på 82 er med på moroa. Hvis hun ikke er passasjer, er hun flygeleder og rapporterer til sønnen ved spakene om lokale vind- og værforhold. Om vinteren, når flyet står på båsen, kjører hun scooter som om hun aldri skulle gjort noe annet, eller hun går på ski og ser til rypesnarene sine.

Steinar er gårdbruker i sjuende generasjon, og det er ingen liten gård han eier. Med sine 75.000 mål utmark er Gaundalen den største gården i Nord-Trøndelag. Men veien er for lang til at Steinar kan satse på vedhogst og skogsdrift, og nå når gården blir liggende innenfor grensene til en ny nasjonalpark, kan bonden heller ikke gjøre som han vil med skogen sin.

- Det blir nok heller å satse på friluftsliv, sier han, for maken til terreng for jegere fiskere og fjellvandrere skal en lete lenge etter. Nå bygger Steinar hytter, og han er sikker på at den fjerntliggende gården i villmarken også vil ha en fremtid etter at han selv har lagt inn årene.

Programmet er sendt tidligere.


Egenprodusert dokumentar fra NRK Møre og Romsdal
Programleder/programansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30 Pressekontakt: Sidsel Linden, tlf: 23 04 98 41