Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. september 2006 kl 23.15 Utsyn: Flyktig fred i Midtøsten: Sharon 2003-2005

Veikart for flyktig fred


Siste del av den prisbelønte britiske serien "Flyktig fred i Midtøsten" har hovedfokus på Israels forrige statsminister Ariel Sharon.

På møtet mellom president George Bush, statsminister Ariel Sharon og statsminister Abu Mazen i Jordan sommeren 2003, forklarer Bush hvordan terroristene i Afghanistan nedkjempes, hvordan en sluttstrek blir satt for tyranniet i Irak – og nå endelig hvordan palestinerne skal få sin egen stat og Israel skal sikres gjennom veikartet for fred.

Terror og separasjon
Men samtidig fortsetter selvmordsbombere den blodige terroren i Israel, og Israel begynner å bygge separasjonsmuren. Den nærmere 90 mil lange muren overtrer på mange steder de internasjonalt anerkjente grensene for palestinsk og israelsk bosetting.

Dokumentaren inneholder eksklusive opptak gjort i israelske fengsler med palestinere som var med å rekruttere og lære opp selvmordsbombere.

Gaza i vektskålen
I dokumentaren belyses inngående hvordan statsminister Sharon brukte Israels tilbaketrekning fra Gaza som en brekkstang overfor president Bush. Sharon oppnådde at USA innrømte Israel å okkupere palestinske landområder permanent, for eksempel de blomstrende nybyggerområdene på Vestbredden.

På toppen av dette fikk statsminister Sharon president Bush til å gå med på å avskjære palestinerne deres rett til å leve innen for staten Israels grenser.

Mer om serien
En britisk dokumentarserie i "Utsyn" gjennomgår de siste årenes tilspissing i de arabisk-israelske relasjonene. Handlingen strekker seg fra president Clintons fredsforhandlinger i 1999-2000 til Sharons tilbaketrekning av israelske tropper i Gaza i august 2005.

Dokumentaren trenger inn i de lukkede rom der statsledere som Bush, Sharon, Clinton, Barak og Arafat møttes.

Serien er i tre deler og har vunnet en rekke priser, deriblant som "Årets program" under Television Journalism Awards 2005 i Storbritannia.

Britisk dokumentar i tre deler (2005)
Originaltittel: Israel and the Arabs: Elusive Peace
Produsert av: Brook Lapping Productions Ltd for BBC
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900


LENKER
  • Les mer