Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 17. mai 2002 kl 20.10 Profil: Luis Bunuel

Filmskaper og religiøs surrealist

Filmregissøren Luis Bunuel (til høyre) i arbeid
Filmregissøren Luis Bunuel (til høyre) i arbeid
Den spanske filmskaperen Luis Bunuel var en av det 20. århundres mest betydningsfulle kunstnere. – Religionen og surrealismen har merket meg for livet, sa Bunuel. Han var samtidig med størrelser som Picasso, Salvador Dali, Greta Garbo og Charles Chaplin.

Bunuel (1900-83) hjalp Picasso med å henge opp ”Guernica”, han ble kastet ut av et Hollywood-studio av Greta Garbo og han deltok i orgier arrangert av Charles Chaplin. Han så Cocteau røke opium, og han hørte hvordan Henri Breton tydet sitt horoskop. Han ble urolig over å se at Einstein solgte seg til kapitalismen, og han prøvde å kvele Paul Éluards kone, Gala, som senere ble samboer med Salvador Dali. Han planla å lage en pornografisk film med Marcel Duchamp og Fernand Léger, og han ble rasende da Federico García Lorca prøvde å forføre hans venn og samarbeidspartner, Salvador Dali.

I Paris kom Luis Bunuel i kontakt med Henri Breton, og ble medlem av den surrealistiske avantgarden. Sammen med Salvador Dali laget han de provokatoriske filmene ”Den andalusiske hund” i 1928 og ”Gullalderen” i 1930. Etter dokumentarfilmen ”Les Hurdes” i 1932, som til musikk av Brahms fortalte kompromissløst om den sosiale elendigheten i en underutviklet spansk fjellandsby, virket han som produsent i Madrid.

Flyktet fra Franco
Da Franco kom til makten, innså Bunuel at han ikke kunne realisere sine filmideer i Spania. Etter en kort tid i Hollywood slo han seg ned i Mexico i 1947, hvor han laget en rekke filmer, blant annet ”Samfunnets stebarn” i 1950, en kvass skildring av barn fra slummen.

Men det var på slutten av 1950-tallet at Bunuel for alvor skapte seg et navn. Den religionskritiske filmen om presten ”Nazarin” (1958) fikk internasjonal distribusjon. I Cannes i 1961 fikk han stor oppmerksomhet med den pessimistiske og antireligiøse ”Viridiana”, om en ung nonne som slipper tiggerne inn i sin korrupte onkels hus. Andre filmer som befestet Bunuels posisjon er ”Morderengelen” fra 1962, ”En kammerpikes dagbok” fra 1964, ”Tristana” fra 1970 og ”Borgerskapets diskrete sjarm” fra 1972.

Tre filmer på NRK2
Tre av Bunuels mest berømte filmer "Dagens skjønnhet", "Borgerskapets diskré sjarm" og "Begjærets dunkle mål" blir sendt på NRK2 de tre neste tirsdagene (21. og 28. mai samt 4. juni). I "Profil" blir det vist klipp fra filmene.

Spansk produksjon
Originaltittel: ”A Propósito de Bunuel”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Filmregissøren Luis Bunuel (til høyre) i arbeid.