Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 14. juli 2005 kl 19.30 Viten om: En intelligent bydel

En bydel som kan tenke selv?

Programleder Anja Philip har besøkt en intelligent bydel i København. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR)
Programleder Anja Philip har besøkt en intelligent bydel i København. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR)
Ny teknologi gjør det ikke bare enklere for mennesker å kommunisere, nå kan også omgivelsene våre samhandle med oss! Programleder Anja Philip har vært på besøk i Ørestad Nord i København - en intelligent bydel.

I årene framover skal Ørestad Nord være et slags levende laboratorium for å finne ut hvordan det siste innen kommunikasjonsteknologi og trådløse nettverk kan gjøre hverdagen enklere.

Skreddersydd informasjon
Det er noen år siden Internet revolusjonerte måten vi kommuniserer på. Nå mener ekspertene at den neste generasjonen nettverk vil være lokale og trådløse, og at de vil ha informasjon som er skreddersydd for de ulike brukerne.

"Big Mother"
- Det er klart at dette blir en form for "Big Brother"-teknologi, men vi foretrekker å se på det som "Big Mother", sier John Paulin Hansen, som er lektor ved It-universitetet som ligger i Ørestad. Han tror at beboerne vil få en følelse av at de blir tatt vare på, og ikke overvåket. – Det skal være mulig å bestemme akkurat hvor mye dette systemet må vite om oss, og vi må stole på at det ikke er noen som misbruker den informasjonen.

Om serien
Selv om Schrödingers katt har tatt sommerferie, blir det fortsatt fjernsyn for de kunnskapstørste på torsdager. I den danske dokumentarserien "Viten om" tar programleder Anja Philip seerne med på mange vitenskapelige eventyr.

Dansk dokumentarserie (2004)
Originaltittel: "Viden om: Den intelligente bydel"
Produsert av DR
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252