Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. juli 2006 kl 20.25 Faktor: Mulighetens lidenskap

Antonios suksesshistorie

Antonio omgitt av pleieforeldrene Helga og Olav Laake.
Antonio omgitt av pleieforeldrene Helga og Olav Laake.
Antonio var 14 år gammel, analfabet, foreldreløs og forkrøplet da ekteparet Laake møtte ham på en strand i Sri Lanka. De tok ham til Norge og gav ham et nytt liv. I dag er han 32 år, og har overrasket alle!

For 18 år siden jobbet Antonio som strandselger på Sri Lanka. Han hadde ingen skolegang og kunne verken lese eller skrive. Skole er gratis i Sri Lanka, men barna må ha uniform. Det hadde ikke Antonios mor råd til, og den lille gutten måtte i stedet begynne å jobbe, sju år gammel.

Men drømmen om kunnskap gav Antonio aldri slipp på. Han fulgte kameratene sine til skolen hver morgen og satt utenfor porten mens de fikk undervisning. - Jeg husker jeg satt og gråt. Jeg ville så gjerne være med de andre, men fikk ikke komme inn fordi jeg ikke hadde uniform. Likevel visste jeg at jeg en gang ville få en sjanse, forteller Antonio i kveldens program.

Fikk livet forandret
Da Antonio var 12 år, døde moren, og han ble tatt hånd om av en skredder. Han fikk lov til å sove på gulvet hos skredderen mot å selge klær til turister på stranden. På denne tiden var Antonio hardt rammet av sykdommen poliomyelitt, og på ryggen hadde han en stor pukkel. Den høyre foten var deformert. Han ville dø hvis han ikke ble operert, noe som var umulig i hans situasjon.

I 1988 var Helga og Olav T. Laake på ferie på Sri Lanka. De var i begynnelsen av 50-årene, i gode stillinger og med solid økonomi. Da ekteparet møtte Antonio på stranden, ble de sterkt grepet av guttens skjebne. De tok ham med til Norge hvor han fikk en livreddende operasjon.

Best på BI
Antonio ble værende hos ekteparet Laake i Stavanger. De sørget for at den lærevillige analfabeten fikk en utdannelse. De møtte mange hindre, men Olav og Helga var standhaftige. De ville ikke gi slipp på gutten før han var "flygedyktig", som de sa. Antonio forsto at han var gitt en enestående sjanse til å skaffe seg en fremtid. Og han utnyttet den til fulle.

Etter å ha gjort ferdig videregående skole på tredje forsøk begynte han på BI. Der skjedde en enorm forvandling, og han fullførte utdannelsen som den beste i sitt kull i landet. Deretter fortsatte han studiene i London.

Da Olav T. Laake fylte 70 år, fikk han en innbundet utgave av Antonios hovedoppgave i presang. Den lille foreldreløse gutten hadde klart å ta en mastergrad i finans ved Universitetet i London. Dedikasjonen til pleieforeldrene besto av ett ord: "Takk!"

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar (2006)
Programansvarlig: Karine Næss Frafjord
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no)