Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 28. juli 2004 kl 20.25 Cityfolk: München

München-folk

Petra Perle serverer München-øl. (Foto: BR)
Petra Perle serverer München-øl. (Foto: BR)
Petra Perle er tusenkunstner midt i hjertet av München. Yongbo Zhao er kunstmaler og småbarnsfar, mens Petra Ittlinger jobber på byens tak som feier.

Kafévertinnen Petra Perle er først ut når portrettserien Cityfolk hilser på folk i München. Hvor lenge Petra kommer til å drive Tower Café i sentrum av byen, er usagt. Hun har nemlig for vane å skifte yrke og livsstil annethvert år.

Petra har vært gullsmed, så ble hun popsanger og innimellom har hun oppdradd to sønner. Da hun var partyvertinne og arrangerte hundrevis av musikksammenkomster nektet sønnene å hilse på henne når de så henne utendørs.

Fra Mao til München
Yongbo Zhaos malerier virker skremmende på enkelte. På grunn av de groteske plakatene med hans motiver som er hengt opp på utsiden, nøler mange med å tre inn i Yongbos atelier i München.

Her er dyreaktige menneskeskikkelser, vansirede kropper i storformat og marerittaktige syner. Men når Cityfolk snakker med kunstneren, viser han seg å være en følsom familiemann. Graver man litt dypere, finner man også ut at han vokste opp i Kina under kulturrevolusjonen.

En feiende dame
Siste innslag fra München bringer oss opp på byens tak der Petra Ittlinger bærer sin flosshatt og feier pipene. Hennes far var også feier, og det var mot hans vilje at Petra tok opp dette yrket.

I sendingen møter vi også Petra i en annen rolle, som vertinne i et casino-show. Der bruker hun også floss og opptrer som "tause Birgitte".

Mer om serien
Cityfolk byr igjen på portretter av bymennesker i ulike europeiske land. I ni nye programmer skal vi møte folk i like mange byer, alle med noe interessant å fortelle. Turen går til Oslo, Rotterdam, Helsinki, Stockholm, Zagreb, München, Lisboa, Dublin og Timisoara (Romania). Serien, som er et av de mest vellykte samarbeidprosjektene innenfor EBU (Den europeiske kringkastingsunionen), går nå i sin syvende sesong.

NRKs utsendelser hadde i fjor sommer en seeroppslutning på mellom 30 og 40 prosentandeler, noe som viser interessen for programmer som kan hjelpe oss til å forstå fremmede folk i andre kulturer. En tommelfingerregel for disse programmene er at hvert av dem blant annet skal inneholde et portrett med noen med innvandrerbakgrunn.

Det er nå flere nye østeuropeiske nasjoner som deltar i Cityfolk-samarbeidet gjennom EBU. NRK viser i sommer Cityfolk fra f.eks. Zagreb (Kroatia) og Timisoara (Romania).

Utvekslingsprogram, EBU – 9 dokumentarer (2004)
Originaltittel: City Folk
Produksjon: BR, Czech TV, DK4, HRT, MTV, NPS, NRK, ORF, RTE, RTP, SVT, TV Slovenija og YLE
Kontaktperson: Kjetil Saugestad, Østlandssendingen, tlf. 90 93 34 92
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57