Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 15. januar 2005 kl 22.20 Fakta på lørdag: Olga, den siste storfyrstinnen

Historien om Olga Romanov

Olga Romanov, storfyrstinne av Russland, som sykepleier tidlig på 1900-tallet. (Foto: Vesterholt Film & TV/Up Front Entertainment)
Olga Romanov, storfyrstinne av Russland, som sykepleier tidlig på 1900-tallet. (Foto: Vesterholt Film & TV/Up Front Entertainment)
Hennes livshistorie er et omvendt Askepott-eventyr, og det er storfyrstinne Olga av Russland vi snakker om. Fra å vokse opp ved hoffet i St Petersburg som søster av den siste tsaren, Nikolai 2, tilbrakte hun sine siste dager bortgjemt i en beskjeden leilighet ovenpå en skjønnhetssalong i Toronto.

I kveld vises en dansk-kanadisk dokumentar om storfyrstinne Olga, datter av den danske prinsesse tsarina Dagmar og tsar Alexander 3 av Russland. Olga Romanov ble født inn i et liv med pomp og glitter i St Petersburg, men døde i et obskurt hjørne av verden.

Olgas historie blir skildret med 1900-tallet som bakteppe, tvers gjennom to verdenskriger, en revolusjon, dramatiske fluktforsøk og to lange perioder i utlendighet.

Århundrets livsreise
Dokumentaren om Olga viser sjeldne russiske arkivopptak av flere dramatiske begivenheter som var med å forme et helt århundre.

Nye opptak er gjort som viser hvordan Olga tilbrakte sitt liv i "slott og hytte" i Russland, Danmark og Kanada. Hun måtte endre livsstil flere ganger på sin vei.

En frapperende karakter
Olga var en utmerket maler, og hennes bilder gir en rekke slående glimt fra en hard tilværelse.

Intervjuer med folk som kjente henne, gir en rekke førstehånds vitnesbyrd om en kvinne med en frapperende karakter og av et menneske som gjorde et varig inntrykk på dem.

Mot og utholdenhet
Størst inntrykk gjør likevel høytlesningen fra hennes dagbok og minnebok, et skriftstykke som gir et intimt innblikk i en uvanlig livsreise.

Historien om Olga er historien om en ekstraordinær kvinne, et menneske som nektet å dvele ved en gloriøs fortid og som modig tok en usikker framtid i favn. Dokumentaren skildrer også Olgas forbudte kjærlighet og hennes uslokkelige lidenskap. Det er en historie om mot og utholdenhet. Om Olga Romanov, den siste storfyrstinne av Russland.

Innkjøpt dansk-kanadisk program
Original tittel: "Olga: The Last Grand Duchess"
Produksjon: Vesterholt Film & TV og Up Front Entertainment
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57