Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 3. august 2001 kl 19.30 SommerDag: I Aurlandsfjorden med Liv Grete Skjelbreid Poirée

Skiskytter høyt til fjells

På vei mot Stigen gård. Dee Cunningham, Paul Jarle Grande, Dag Lindebjerg og Liv Grete Skjelbreid Poirée hilse på bukken. (Foto: Terje Dale, NRK)
På vei mot Stigen gård. Dee Cunningham, Paul Jarle Grande, Dag Lindebjerg og Liv Grete Skjelbreid Poirée hilse på bukken. (Foto: Terje Dale, NRK)
”Lindy”s reise avsluttes i kveld med Norges skiskytterdronning, Liv Grete Skjelbreid Poirée som matros. Sammen med kaptein Dag Lindebjerg besøker hun gården Stigen som ligger på en stupbratt fjellhylle over Aurlandsfjorden. Det blir en opplevelse de to sjøfarerne sent vil glemme.

Liv Grete Skjelbreid Poirée er tredobbelt verdensmester i skiskyting, har bronsje fra OL 1998, hun har vunnet flere verdenscuprenn og 17 norske mesterskap. Hun er gift med den franske skiskytteren Raphael Poirée, og ekteparet er bosatt både i Hålandsdalen og Grenoble i Frankrike. I kveld har Liv Grete tatt turen til Aurlandsfjorden for å være med på ”Lindys” sjette og siste etappe.

Stigen Gard
Vestlandsjordene er kjent for de utrolige gårdene som henger oppe i fjellsidene. Det er gårder som stort sett er avfolket, og som står som minnesmerker over slitet og kampen for å overleve. Stigen Gard i Aurlandsfjorden er kanskje den mest kjente av disse stupbratte gårdene. Den ligger så bratt at man måtte bygge stiger for å ta seg opp fra sjøen. Over gården kneiser fjellet Beitelen.

Liv Gretes og Dags høydepunkt på denne turen er et besøk på Stigen. Her bor Dee Cunningham og kona Hege Strømme og deres to sønner. Dee er en ekte, positiv og liketil bonde, som sammen med Hege har gjort Stigen til en høyst levende gard.

På Stigen får Dag og Liv Grete bade i det vedoppfyrte badekaret etter en tur til topps på Beitelen, mens Hege lager et måltid til dem av avlinger fra den karrige gården - alt akkompagnert med en vals fra toraderen til Paul Jarle Grande.

Opplevelser i kø
”Lindy” tøffer videre innover Nærøyfjorden, kanskje den vakreste og villeste delen av Sognefjorden, og i den vesle bygda Undredal handler mannskapet geitost og drikkevarer. Fra Aurlandsfjorden går Liv Grete, som ligger i hardtrening mot OL i Salt Lake City, 16 km på rulleski helt opp på Lærdalsfjellet, mens hun senere kjøper sko på Aurland Skofabrikk. .

Turen avsluttes i Flåm, om bord på cruiseskipet Queen Elizabeth 2.


NRK Hordaland
Programleder: Dag Lindebjerg
Produksjonsleder: Magnhild Stiegler
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23 04 89 56

Bilde
1På vei mot Stigen gård. Dee Cunningham, Paul Jarle Grande, Dag Lindebjerg og Liv Grete Skjelbreid Poirée hilse på bukken. (Foto: Terje Dale, NRK)
2 Liv Grete Skjelbreid Poirée og Dag Lindebjerg på kanten av stupet (på Stigen). (Foto: Terje Dale, NRK)
3 I varmtvannsbadet: Dee Cunningham, Liv Grete Skjelbreid Poirée, Paul Jarle Grande og Dag Lindebjerg. (Foto: Terje Dale, NRK)
4 Paul Jarle Grande og unge aurlandstalenter på toradere. (Foto: Terje Dale, NRK)


LENKER
  • SommerDag